Brezilya Donanması, ihtiyaçlarına özel geliştirilmiş Airbus Helicopters H225M helikopterini teslim aldı.
Airbus tarafından aktarıldığı üzere deniz muharebe konfigürasyonuna sahip ilk H225M’yi Brezilya Donanması’na teslim edildi. São Pedro d’Aldeia’daki deniz üssünde konuşlanan helikopter, Brezilya Donanması’nın su üstü harbi ve deniz gözetimi dahil olmak üzere görev yeteneklerini artıracak.
Helibras’taki (Airbus Helicopters’ın Brezilya’daki yan kuruluşu) mühendislik ekibi tarafından geliştirilen H225M helikopterinin deniz versiyonu, bu helikopterin şimdiye kadar üretilmiş en karmaşık konfigürasyondur. Uçağın gömülü sistemleri arasında, Atech ve Airbus Defence & Space ortaklığında geliştirilen EWS IDAS-3 (karşı tedbir sistemi), MBDA Exocet AM39 B2M2 füzesi, APS143 taktik radarı ve deniz görev sistemi N-TDMS (Naval Tactical Data Management System) yer alıyor. Ortaklık, füze sistemi de dahil olmak üzere tüm gömülü sistemlerin komuta ve kontrolünü yapmaktan sorumludur. Exocet AM39 B2M2 füzelerinin ateşleme testlerinin son aşaması, 2021 yılının Haziran ayında başarıyla gerçekleştirildi. Bu da kalifikasyon ve teslimat sürecinde önemli bir kilometre taşı oldu.

Donanma tipi H225M’ler, 2008 yılında Brezilya hükümeti tarafından imzalanan sözleşmenin bir parçası. Sözleşme üç kuvvet tarafından işletilecek toplam 50 adet H225M’yi içeriyor. Şimdiye kadar, hepsi Helibras tarafından yerel olarak monte edilen 39 H225M, Brezilya Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.
Exocet AM39, Exocet gemisavar füze ailesinin havadan fırlatılan versiyonudur. Muharip uçaklardan, deniz karakol uçaklarından ve helikopterlerden fırlatılabilir.
Uçağın veya helikopterin irtifasına ve hızına bağlı olarak 70 km’ye kadar menzile sahip olan Exocet AM39, uçağın düşman hava savunmasından uzak bir mesafede güvende kalmasını sağlar. Alçak irtifa saldırısı gerçekleştirirken füze, hedef geminin radar kapsama alanı altında da fırlatılabilir. Yaklaşma, deniz üzerinde çok düşük bir irtifadadır (sea-skimming). Bu taktik, son yaklaşma öncesinde hedef platforma füzeyi saptamak ve imha etmek için ufukta görünmesinden temasa kadar olan 25 ila 60 saniyelik bir zaman çerçevesi tanır ve bu sayede füzenin isabet şansı artırılır. Son yaklaşma sırasında birçok gemisavar füzesi alçak irtifa (2-50m) (sea-skimming) modundan ayrılarak operatörün tercihi doğrultusunda ya direkt ya da tepeden saldırı yöntemlerinden birini kullanabilir.

(Görsel: Airbus)
İlgili Olarak

THWS Mekatronik Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.