Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi, “Büyük Nakliye Uçağı 2. Proje Modeli Karar Planı” kapsamında C-390 nakliye uçağı tedarik edileceğini duyurdu.
News 1 haber ajansı tarafından yapılan habere göre Kore Savunma Tedarik Program İdaresi (DAPA), Airbus üretimi A400M ve Brezilya merkezli havacılık şirketi Embraer’in C-390 platformlarının yarıştığı “Büyük Nakliye Uçağı 2. Proje Modeli Karar Planı” kapsamında Embraer C-390 platformunu seçti.
Halihazırda ABD’li Lockheed Martin firmasının ürettiği C-130J nakliye uçaklarını kullanan Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Embraer’den C-390 platformunun tedarikiyle başta hava taşımacılığı olmak üzere mevcut yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Kore Savunma Tedarik Program İdaresi (DAPA), bu yılın Mart ve Nisan aylarında programda yarışan her iki nakliye uçağının performansını kontrol etmek için yerel bir test ve değerlendirme gerçekleştirerek üretici firmalarla geniş çaplı bir müzakere süreci yürüttü.
Bu müzakere sürecinde Airbus, önerdiği A400M platformuyla menzil ve taşıma hacmi açısından güzel değerlendirmeler aldı lakin Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri’nin bütçe limitini karşılayamadı. Embraer ise önerdiği C-390 platformuyla, özellikle yerli şirketler ve konsorsiyumlarla yapılan işbirliklerinde performans, fiyat ve ödünleşim açısından oldukça iyi geri dönüş aldı ve programı kazanan nihai firma oldu.

“Sonraki Savaş Uçağı (F-X) 2. Proje Tipi Karar Planı” da Savunma Güvenlik Komitesi’nde onaylandı. Bu projeyle yüksek performanslı hayalet savaş uçaklarının yabancı satın alım (FMS) yoluyla temin edilmesi amaçlanıyor. Savunma Güvenlik Komitesi, gerçekleştirilen test değerlendirme ve müzakere sonuçlarına göre ikinci proje modeli olarak da ilk projede olduğu gibi F-35A’nın kullanılmasına karar verdi. Toplam maliyeti yaklaşık 4.26 trilyon won olan proje 2028 yılına kadar tamamlanacak.
Ayrıca “K21 Muharebe Aracı 4. Seri Üretim Planı” ve “Küçük Silahlı Helikopter 2. Seri Üretim Planı” da Savunma Güvenlik Komitesi’nde görüşülerek onaylandı. “K21 zırhlı muharebe aracının 4’üncü seri üretimi”, mevcut K200A1 zırhlı aracının yerine, Kore Ordusu’nun mobil birliklerinin yeniden organizasyonunu tamamlamak için ilave K21 zırhlı muharebe araçlarının seri üretilmesini amaçlıyor. DAPA bu projeyle, seyyar kolordu taarruz mobil harekât kabiliyetini tamamlayacak ve savunma sanayii üretim hatlarının işletilmesi yoluyla istihdam oluşturup savunma sanayiinin gelişmesine katkı sağlayacak. Toplam maliyeti yaklaşık 780 milyar won olan proje gelecek yıldan 2028’e kadar sürecek.
İlgili Olarak