Brezilya Hava Kuvvetleri (FAB), İsveç üretimi F-39E (Gripen E) savaş uçağının 2 adetini daha teslim aldı.
Kuyruk numaraları 4105 ve 4106 olan 2 adet Gripen E savaş uçağının, Anapolis Hava Üssü’nde bulunan Birinci Hava Savunma Grubu (1. GDA)- Jaguar Filosunda görev alması bekleniyor. Bu filoda mevcut durumda 6 adet Gripen E savaş uçağı bulunuyordu. Yeni teslimatlar ile bu sayı 8’e yükseldi.
Teslim alınan 2 uçak, hafta sonu boyunca fırlatma koltuklarının ve hayatta kalma kitinin takılmasının ardından bazı teknik prosedürlerden geçti. Uçakların aktif olarak kullanılması için henüz açıklanmış bir tarih yok.
Uçakların konuşlandırılması ile ilgilenen Albay Aviador Leandro Barbosa Ferreira Pinto şu ifadelerde bulundu:
“İki F-39 Gripen uçağının daha Brezilya topraklarına varması, bu operasyonun tüm üyeleri için bir gurur kaynağı olarak, ülkemizin hava savunması lehine ortak bir çabanın sürekliliğini temsil ediyor.”

Brezilya’nın Saab F-39E alımı
Brezilya Gripen Programı, 2013 yılında Brezilya Hava Kuvvetleri tarafından işletilen savaş uçağı filosunun yerini almak üzere Saab’ın, F-X2 Programı’na teklif vermesiyle başladı. Ekim 2014’te Brezilya hükümetiyle 36 uçağın geliştirilmesi ve üretimi için bir sözleşme imzalandı. 2024’te son savaş uçağının Brezilya Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi bekleniyor.
Saab ve Brezilya arasındaki ortaklığın, Brezilya’nın süpersonik savaş uçakları geliştirmesini, üretmesini ve bakımını yapmasını sağlayacak geniş kapsamlı bir teknoloji transferi yoluyla uzun süre devam etmesi bekleniyor. Verilen bu sipariş, 28’i tek koltuklu Gripen E versiyonu ve 8’i Brezilya’da monte edilecek çift koltuklu Gripen F olmak üzere toplamda 36 uçağı kapsıyor.
İlgili Olarak
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı