Brezilya Donanmasının hizmet dışına çıkarılan uçak gemisi veya benzeri platformların alınmasının Türkiye’ye olası kazanımlarını ifade eden Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı’nın sözleri bir süredir tartışılıyor.
Ne Olmuştu?
Brezilya Donanması tarafından hizmet dışına çıkarılan uçak gemisi ‘NAe São Paulo’ yaklaşık 2 milyon ABD Doları karşılığında Türk tersanesi SÖK Denizcilik ve Tic. A.Ş.’yi temsilen açık artırmaya katılan Rio de Janeiro şirketi Cormack Marítima tarafından satın alındı. Uçak gemisi söküm için İzmir / Aliağa’ya getirilerek hurdaya çıkarılacak.
Cihat Yaycı, uçak gemisinin hurdaya çıkmadan Türkiye tarafından SÖK Denizcilik’ten satın alınmasını ve eğitim faaliyetleri için kullanılmasını yönünde beyanda bulunmuş ve uçak gemisi için bir uçak alternatifi olmak üzere Rus menşeli Sukhoi Su-33 Flanker’ın dikkatle incelenmesi önermişti.
Cihat Yaycı, uçak gemisinin savaş uçakları için bağımsız bir üs olacağına vurgu yaparak,
“NATO altyapısı ile şekillendirilmiş Hava Kuvvetlerimize nazaran çok daha küçük çapta bir hava kuvveti teşkil edecek bir donanma, hava kuvvetinin farklı bir altyapı ile tesis edilmesi, çok daha mümkün ve kolaydır. Uçak gemisi bu uçakların bağımsız üssü olacağı ve Hava Kuvvetleri üslerimizle operasyon ve idame altyapısı paylaşmak zorunda kalınmayacağı için, farklı silah ve bakım sistemlerine gidebilmenin önü açıktır. Yerli sistemlerin entegrasyonu ile bahriye hava filosunun özgün yapıya kavuşabilmesi gayet mümkündür. Uçakların satın alınması/ülkemizde üretilmesi konusunda ise Rusya ile siyasi iklim, daha önce hiç olmadığı kadar müsaittir.“
ifadelerinde bulunmuştu.
“Aktif olarak kullanalım demiyorum”
Savunma konularında çalışan Türk ve yabancı uzmanların dikkatini çeken açıklamalarla ilgili olarak Cihat Yaycı, Defence Turk’e, aktif deniz görevlerinden ziyade simülatör olarak kullanılabileceğine vurgu yaparak,
“Öncelikle ben gemiyi aktif olarak kullanalım demiyorum, sök, tak, dene, boz, onar, incele, alış… maksatlı sabit bir simülatör olarak kullanalım diyorum. Eğitim, mühendislik tecrübesi, gözlem, inceleme için büyük ve çok ucuz bir fırsat. Bu gemi olmaz, başkası olur. Aktif kullanmamak şartıyla devletimiz dahi benzer ihalelere girip hizmet dışına ayrılan gemileri alabilir. Bu geminin fiyatı mesela 1.8 Milyon Dolar. Simülatör fiyatı bir suje için 30 milyon dolar.”
açıklamasında bulundu.
Ayrıca Cihat Yaycı konuşlandırılacak uçaklar ile ilgili ise F-35B’ye takılıp kalınmaması, alternatiflerin tartışılması gerektiğine vurgu yaparak,
“Bir diğer konu ise Rus uçağı ya da başkası, mutlaka alternatiflere bakmak lazım. F-35’e mahkûm olmamalı, ambargo bizim belimizi bükmemeli. Kamuoyu bu konuyu tartışsın, alternatif vizyonlar gelişsin diyorum. Ayrıca bu uçakları da yeni yapılacak uçak gemimiz için düşünelim diliyorum.”
ifadelerinde bulundu.
Cihat Yaycı, önceden “Ağ Merkezli Sohbetler” programının 9’uncu bölümünde ifade ettiği gibi Türkiye’nin uçak gemisi ihtiyacına dikkat çekmek istemektedir.
Cihat Yaycı, uçak gemisi ihtiyacı için LHD ANADOLU’yu, konuşlandırılacak hava platformu için ise Bayraktar TB3 S/İHA sistemlerini ikame gibi gösteren açıklamaların ise ciddi bir askeri, taktik ve stratejik bilgi eksikliğinden kaynaklandığını ifade ediyor.
“Mükemmeli ararken mümkünü kaçırmayalım”
Cihat Yaycı, gerçek anlamda uçak gemisi kabiliyetinin kazanılacağı zamana kadar LHD ANADOLU’ya uçak konuşlandırılmasının gerekliliğini ifade ederek, “Kısa zamanda şu yapılabilir; ben başından beri şunu söylüyorum, LHD’ye, Anadolu’ya, Çok maksatlı Amfibi hücum gemisine bizim STOL/VSTOL tipi uçak koymamız gerekir. Bizim bir yerden buna başlamamız lazım, bizim Personelimizin buna alışması lazım, bizim sistemimizin buna alışması lazım, bizim bunlarla biraz oynamamız lazım, konsepti edinmemiz lazım geliştirmemiz lazım. Her şeyi dört başı mamur mükemmeli ararken şunu unutmayalım; mükemmeli ararken mümkünü kaçırmayalım. Benim diyeceğim budur bizim mutlaka Anadolu gemisine uçak konuşlandırmamız gerekiyor. Bunu başkası da yapıyor. Bizim de mutlaka vizyoner düşünüp Anadolu gemisine konuşlandırmamız gerekir diye düşünüyorum.” demişti.
“Türkiye’nin Uçak Gemisi İhtiyacı | Ağ Merkezli Sohbetler – Bölüm 9”
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.