Üç ülke stratejik iş birliğini güçlendirmek üzere yeni bir tatbikat icra etti.
Çin, İran ve Rusya; Umman Körfezi’nde Maritime Security Belt 2025 Tatbikatı’nı gerçekleştirdi. Tatbikat kapsamında Rus Donanması, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması, İran Donanması ve İran Devrim Muhafızları Donanması’na ait gemiler, 9 Mart Pazar günü İran’ın Çabahar Limanı’nda bir araya geldi ve Pazartesi günü tatbikatın deniz safhası için denize açıldı.
İran raporlarına göre Maritime Security Belt 2025 Tatbikatı’na; bahse konu ülkelere ek olarak Azerbaycan, Güney Afrika, Umman, Kazakistan, Pakistan, Katar, Irak, BAE ve Sri Lanka temsilcileri ise gözlemci olarak katıldı.
The Chinese, Iranian, and Russian navies kicked off a joint exercise near the Iranian port of Chabahar.
Codenamed "Security Belt-2025", the exercise will include drills on striking maritime targets, damage control, and joint search and rescue operations. It aims to strengthen… pic.twitter.com/YqoHwhOeor
— CGTN Europe (@CGTNEurope) March 11, 2025
Rusya’nın satıh harekât grubu; Rus Donanması Pasifik Filosu’na bağlı RFS Hero of the Russian Federation Aldar Tsydenzhapov (339) ve RFS Rezkiy (343) korvetlerine ek olarak Pechenga ikmal gemisinden oluşuyor. Bu bağlamda bahse konu grup, 3 Şubat günü Asya-Pasifik ve Orta Doğu konuşlanması için yola çıkmıştı.
Tatbikata katılan Çin gemileri; Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması’nın 47. Çin Deniz Eskort Görev Gücü’nden muhrip CNS Baotou (133) ve ikmal gemisi Gaoyouhu (904) oldu. İran ise İran Donanması ve Devrim Muhafızları Donanması’ndan toplamda 10 gemiyle tatbikata katıldı. Bu gemiler arasında İran Donanması’na ait IRIS Alvand (71) ve IRIS Jamaran (76) fırkateynleri, Devrim Muhafızları Donanması’na ait Shahid Sayyad Shirazi (FS313-03) korveti ve Shahid Nazeri devriye botu bulunmakta.
Düzenlenen tatbikatın ilk olarak 2018 yılında Arap Denizi’nde gerçekleştirildiğini belirtilirken bu yılki tatbikatta yaklaşık olarak 15 adet gemi, destek gemileri ve savaş botları ile deniz havacılığına ait helikopterlerin yer aldığı açıklandı. Tatbikatın hedefleri arasında deniz güvenliğinin sağlanması, deniz tehditleriyle mücadele edilmesi ve terörizmin yayılmasının önlenmesi yer alıyor.
Bu bağlamda üç ülkenin taarruz gemileri, büyük kalibreli makineli tüfekler ve hafif silahlarla insansız su üstü araçları ve insansız hava araçlarını hedef alarak atışlar gerçekleştirdi. Ayrıca tatbikat kapsamında, gemi mürettebatları sahte teröristler tarafından ele geçirilmiş bir gemiyi aradı ve üç ülkenin özel harekât birlikleri, kaçırılan gemiyi kurtarmak üzere ortak operasyonlar düzenledi.

İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.