Tayvanlı pilota, helikopteri ile birlikte Çin’e dönmesi için 15 milyon dolar teklif edildiği aktarıldı.
Tayvan Milli Savunma Bakanlığı, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na bir Chinook helikopteri teslim etme planına yanıt olarak yaptığı açıklamada, Çin casusluğundan kaynaklanan hasarı en aza indirmek için önlemler alındığını söyledi. Çince yayınlanan CTWANT dergisi, Çinli subayların Hsieh (謝) isimli bir Tayvanlı Yarbay’a, boğazlar arası bir çatışma durumunda ailesini tahliye etme teklifiyle başvurduğunu bildirdi.
Dergi, bunun karşılığında Hsieh’den CH-47F Chinook helikopterini Tayvan Boğazı’ndaki bir Çin uçak gemisine uçurmasının istendiğini söyledi. Dergideki yazıya göre Hsieh başlangıçta reddetti, ancak helikopterin maliyetinin yarısı olan 15 milyon dolar teklif edildikten sonra teklifi kabul etti. Taipei Times tarafından yapılan habere göre müfettişler, Nisan ayında casus çetesini ortaya çıkardı ve Hsieh ile olaya karışan diğer kişileri tutukladı.
Tayvan Yüksek Savcılığı bu yılın başlarında 601’inci Havacılık Tugayı’ndan Hsieh soyadlı bir Yarbay ve aynı zamanda Hsieh soyadlı bir iş adamının savunma sırlarını Çinli casuslara sızdırdığı iddiasıyla soruşturma başlattığını açıklamıştı.
Rapor hakkında soru sorulan Ulusal Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, gazetecilere verdiği demeçte Pekin’in Tayvanlıları cezbetme girişimlerinin “önemli bir etkisi” olduğunu söyledi. Böyle bir durum meydana geldiğinde ordunun bilgi vermek için hazır olacağını ve hasar kontrolü yapılırken mahkemelerle birlikte çalışacağını söyledi. Bir Bakanlık Sözcüsü de bakanlık ve ulusal güvenlik kurumlarının halihazırda bir iç soruşturma yürüttüğünü ve yargıya bilgi ilettiğini söyledi.
Çin’in çeşitli casusluk yöntemleri kullandığını ancak ordunun müdahale tedbirlerini güçlendirdiğini belirten kuruluş, yakın zamanda ortaya çıkan vakaların çoğunun bizzat subaylar tarafından rapor edildiğini ve zamanında soruşturulduğunu da sözlerine ekledi.

İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı