Çin’in üçüncü Type 075 çok maksatlı amfibi hücum gemisi (LHD), Çin Donanması’nın Doğu Deniz Filosu’nda hizmete girdi. Naval News tarafından aktarıldığı üzere Çin’in 33 flamalı 3. Gemisi olan Type 075 LHD “Anhui” 1 Ekim’de devreye alma töreni sırasında görüldü. Yerel bir gemi gözlemcisi, Weibo’da Anhui gemisini devreye alma töreninde bayrakların sergilendiği bir resim paylaştı. Anhui, sınıfın üçüncü gemisi ve yıl sonunda Çin Donanması’na katılması bekleniyordu.

Sınıfın ilk gemisi, 23 Nisan 2021’de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in katılımıyla Sanya deniz üssünde düzenlenen törenle Çin Donanması’nda görevlendirilmişti. Gemi Eylül 2019’da denize indirildi ve Ağustos 2020’de deniz denemelerine başlandı. İkinci gemi olan Type 075 Guangxi Nisan 2020’de denize indirildi, deniz denemelerine Aralık 2020’de başlandı ve 1 yıl sonra hizmete alındı. 3.gemi Anhui, Ocak 2021’de denize indirildi ve Kasım 2021’de deniz denemelerine başladı. Bu, Şanghay’daki Hudong Zhonghua Tersanesi tarafından 6 ayda bir LHD üretebilmektedir. Aynı tersane ayrıca fırkateynler ve LPD’ler de üretmektedir.
Çin Donanması, 2011 yılında Type 075 üzerinde resmi olarak geliştirme çalışmalarına başladı. Proje, bir helikopter gemisi için çağrıda bulundu. Amacı, Tayvan’ın çok dağlık Doğu Kıyısı göz önünde bulundurularak “dikey” amfibi saldırı kabiliyetini arttırmaktır. Type 075, ABD Donanması’nın LHA’sından biraz daha küçük görünse de, Fransız veya İspanyol/Avustralya LHD eşdeğerlerine kıyasla daha büyüktür. Aslında İtalya’nın gelecekteki Trieste LHD’sine boyut olarak oldukça yakın.
İlgili Olarak
Çin donanmasının yeni Type 075 Amfibi Hücum Gemisinde(LHD) yangın çıktı
Gazi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu. Yerli ve milli teknoloji hayranı