CTech tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen Hava Uydu Terminali (SATCOM) AKSUNGUR’da göreve başladı
Türk Savunma Sanayiinin İnsansız Hava Aracı Sistemleri (İHAS) için haberleşme çözümleri geliştiren CTech Bilişim Teknolojileri’nin 24 kg’dan daha hafif olan Dev-Ku-18 Hava Uydu Terminali AKSUNGUR’da göreve başladı.
CTech tarafından yapılan paylaşımda, “Türkiye’nin en önemli unsurlarından #AKSUNGUR İHA’larımızın CTech tarafından üretilen yerli ve milli geniş band uydu haberleşme sistemi testleri başarıyla tamamlandı ve terminallerimiz semalarımızda görev yapmaya başladı.” ifadeleri ile gelişme duyuruldu.
SATCOM üzerinden yapılan bağlantı sayesinde S/İHA’lar görüş hattı (LOS) bağlantının getirdiği menzil kısıtından kurtularak teorik olarak bağlanılan uydunun kapsama alanı kadar geniş bir alanda yer kontrol istasyonu ile iletişim kurabiliyor ve daha geniş bir alanda, daha yüksek menzilde görev yapabiliyor.
Yerli İHA’lara yerli veri bağı
Ctech tarafından geliştirilen İnsansız Hava Araçlarının (İHA) güvenli haberleşmesi için görüş hattı (LOS) haberleşme çözümü (data link) de göreve başladı.
200 km menzile sahip olan UFUK-HX10, 40 bin feet irtifada C Bant haberleşme çözümü sunuyor. UFUK-HX10, İHA ve yer kontrol istasyonu arasında zorlu hava ve operasyon şartlarında güvenli ve kesintisiz haberleşmenin sağlanabilmesi için gerekli olan tüm alt bileşenleri bünyesinde bulunduruyor.
UFUK-HX10 hava ve yer terminalleri, eşleştirilmiş data modemleri, RF Blokları ve antenleri tarafından meydana gelen Full Duplex (FD) bir bütünleşik haberleşme çözümü. Hava-Yer veri bağı ise İHA’nın elektro-optik faydalı yüklerinden elde edilen sensör, video ve ses verilerini yer kontrol istasyonuna aktarabilir. Hava modeminde bulunan video kodlayıcı ile faydalı yük verisi işlenerek anlık HD ve SD video aktarım kabiliyeti elde ediliyor.
Ctech tarafından paylaşılan ürün tanıtım görüntülerine göre haberleşme çözümü ile sadece İHA yer kontrol istasyonuna değil yer haberleşme modemi ile tank, zırhlı araç, savaş gemisi gibi farklı platformlara da anlık olarak veri gönderimi yapılabiliyor. Ayrıca taarruz helikopteri gibi havadaki dinamik unsurlara da anlık olarak veri paylaşımı gerçekleştirilebiliyor.
Ctech tarafından bahse konu haberleşme çözümünün hangi hava aracı ile kullanıma girdiği açıklanmadı. Ctech yaptığı paylaşımda sadece “CTech C Bant Veri Bağı Haberleşme Sistemi sahaya çıktı! İnsansız Hava Araçlarının güvenli haberleşmesi için yerli ve milli teknoloji üretmeye devam ediyoruz!” açıklamasında bulundu.
Geçmişte yabancı menşeli ürünler kullanılıyordu
Geçmişte Bayraktar TB2 ve ANKA gibi yerli İHA’larda ABD menşeli haberleşme çözümleri kullanılıyordu. İHA’lara yönelik alt sistem yerlileştirme çalışmalarının hız kazanması ile data link ürünlerinde de yerlileştirme çalışmaları hız kazandı. İHA’lar için önemli bir bileşen olan data linkler operasyon güvenliği için kritik bir ürün.
İlgili Olarak
Yerli İHA’lara yerli veri bağı: CTech C Bant Veri Bağı Haberleşme Sistemi sahaya çıktı!
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.