Cumhurbaşkanı Erdoğan İdlib’te askerlerimize yönelik gerçekleştirilen saldırılar sonrasında atılacak adımları konuşmasını yaptığı grup toplantısında açıkladı.
Artık olası saldırılar sonrasında sadece Soçi mutabakatı sınırları içinde tepki verilmeyeceğini Rejim unsurlarının tüm Suriye’de hedef alınacağını belirten Erdoğan’ın açıklaması şu şekilde:
“Önceki gün rejim güçlerinin ateşi sonucu şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet yaralılarımıza şifa diliyorum.
İdlib’de rejim ve onlarla hareket eden Rus güçleriyle ve İran destekli militanlar sürekli sivil halka saldırıyor katliam yapıyorlar.
Türkiye bu duruma seyirci kalmayacak. İdlib’de rejim ve ruslar ile yine rejim ile birlikte hareket eden güçlerin çoğu saldırın teröristler değil sivil halkı hedef aldıklarını çiziyorum. İnsan haklarını, çocukları, kadınları ağızlarından düşürmeyenler bu saldırılar karşısında derin bir sessizliğe gömüldü.”
“Karada ve havada her ne gerekiyorsa yapacağız”
“Şubat ayı sonuna kadar rejimi Soçi Muhtırası sınırları dışına, yani gözlem noktalarımızın gerisine çıkartmakta kararlıyız. Karada ve havada her ne gerekiyorsa çekinmeden hiç bir oyalamaya meydan vermeden bunu yapacağız. Bitmez tükenmez toplantıların sonucunu beklmeden hemen şimdi ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız. Artık kimsenin taşkınlığına, bağnazlığına, satılmışlığına, provokasyonuna göz yumacak değiliz.
İdlib’deki askeri gücümüzü ciddi oradan tahkim ettik.”
“Rejim güçlerini her yerde vuracağız”
“Askerlerimize yönelecek olası saldırıda bugünden itibaren İdlib’le ve Soçi Muhtırası sınırlarıyla bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağımızı buradan ilan ediyorum. Bize verilen sözler getirilmediği gibi anlaşmaya da uyulmadı. Atılması gereken adımlar neyse atacağız. İdlib başta olmak üzere Suriye halkının hayatta kalma mücadelesine destek vermek sorumluluğumuz.
Bugün Suriye’de vermekten imtina edeceğimiz mücadeleyi yarın kendi topraklarımızda yürüteceğimizin bilincindeyiz. Artık herkes sadece saldırı alanında değil her yerde bedel ödeyeceğini bilmeli.
Eğer Suriye terör örgütlerinin ve kukla rejimlerin elinde kalırsa bizim de güvenliğimiz tehlike altına girer. Unutulmamalıdır ki Suriye halkının özgürlük mücadelesi aynı zamanda 83 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının beka mücadelesidir. Suriye güvende olacak ki biz de kendi evimizde güvende olalım. Hala Türkiye’nin Suriye’de ne işi var diyenler var.”
“Hava araçları eskisi gibi rahat hareket edemeyecekler”
“İdlib’de sivil yerleşim yerlerini bombalayan hava araçları eskisi gibi rahat hareket edemeyecekler. Kara araçları rejim güçlerini aynı şekilde belirlediğimiz sınırlara kadar kovalayacağız. Adana mutabakatının gereği bu.”
“Mehmetçiklerin kanının döküldüğü yerde kendini ne kadar büyük görürse görsün. Hiç kimsenin güvende olamayacağını da açıkça söylüyorum”.
“Rabbim bu yolda gayret gösteren kahraman ordumuz başta olmak üzere herkese güç versin, kuvvet versin, zafer nasip eylesin.”
Türk Silahlı Kuvvetleri Esed Rejimine misliyle karşılık verdi

Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.