Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı.
Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) 2022 Toplantısı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli General, Amiral ve Albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler, görev süresi uzatılacaklar, kadrosuzluk ve yaş haddinden emekliye sevk edileceklerin durumları görüşülerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile karara bağlandı.
30 Ağustos 2022 tarihinden geçerli olmak üzere; 16 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 40 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 313 albayın görev süreleri ise iki yıl süre ile uzatıldı. 38 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2022 tarihinden geçerli olarak emekliye
sevk edildi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER’in yaş haddi ve görev süresi bir yıl uzatıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan ÖZBAL ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan KÜÇÜKAKYÜZ ise kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Donanma Komutanı Oramiral Ercüment TATLIOĞLU Deniz Kuvvetleri Komutanı, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Atilla GÜLAN Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atandı.
General ve amiral sayısı 273’e çıktı
Halen 264 olan general ve amiral sayısı karar sonrası 273’e çıkacak. Bu bağlamda Hv.K.K.lığından Korgeneral Ziya Cemal KADIOĞLU Orgeneralliğe, K.K.K.lığından Tümgeneraller Yılmaz YILDIRIM ve Bahtiyar ERSAY Korgeneralliğe, Hv.K.K.lığından Tümgeneral İsmail GÜNAYDIN Korgeneralliğe terfi ettirildi. K.K.K.lığından Tuğgeneraller Osman AYTAÇ, Mustafa KOŞAN, Tamer ATAY, Alparslan KILINÇ, Fethi OLTULU ve Sinan EREN Tümgeneralliğe; Dz.K.K.lığından Tuğamiraller Rafet OKTAR, Erhan AYDIN ve Nihat BARAN Tümamiralliğe; Hv.K.K.lığından Tuğgeneraller Ergin DİNÇ, Kadircan KOTTAŞ ve Ali ÖZMEN Tümgeneralliğe terfi ettirildi.
Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada,
“Bir üst rütbeye yükselen, görev süreleri uzatılan general, amiral ve albayların yeni rütbe ve görevlerinin Milletimize, Devletimize, Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak emekliye ayrılacak olan general, amiral ve albaylara hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinin aileleri ile birlikte sağlık ve mutluluk getirmesini temenni ederiz.”
ifadeleri kullanıldı.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı