Danimarka çok uluslu Ortak Zırhlı Araç Sistemi (CAVS) programına resmen katılarak Finlandiya, Letonya, İsveç ve Almanya ile birlikte Avrupa savunma iş birliğinin beşinci katılımcısı oldu. CAVS programı, Avrupa savunma kuvvetleri arasında hareket kabiliyeti, koruma ve birlikte çalışabilirliği arttırmak üzere tasarlanmış 6×6 zırhlı araç platformunun geliştirilmesi ve konuşlandırılmasına odaklanıyor.
6×6 araç sistemi, asker taşıma ve entegre sistem desteği konusunda 40 yılı aşkın deneyime sahip Finlandiyalı bir savunma şirketi olan Patria tarafından geliştirilmiştir. Patria Nordik Pazar Bölgesi Kıdemli Başkan Yardımcısı Mats Warstedt gelişmeyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Patria Danimarka’nın CAVS programına katılma kararını memnuniyetle karşılıyor. Sürekli gelişen Avrupa güvenlik ortamı, müttefik ülkeler arasında birlikte çalışabilirliği ve tedarik güvenliğini arttıran çok uluslu iş birliğine büyük ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur.”

Avrupa’nın yerel savunma sanayii vurgularının arttığı dönemde Warstedt, “AB’nin Ortak Tedarik Yasası (EDIRPA) yoluyla Avrupa Savunma Sanayiinin Güçlendirilmesi tarafından desteklenen CAVS programı, arzu edilen ortak kabiliyetlerin hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde yaratılması için en iyi örnektir.” sözleri ile programın verimliliğine dikkat çekti.
Program kapsamında araç tedarik zincirinin büyük bir kısmı üye ülkelerin yerel sanayi kapasitelerine dayanıyor. Şirkete göre her yeni katılımcı, kolektif tedarik güvenliğini güçlendirmekle birlikte ittifak genelinde daha fazla endüstriyel esnekliğe de katkıda bulunuyor.
Patria, 6×6 zırhlı araçlarından 850’den fazla sipariş aldığını ve halihazırda 200’den fazlasını teslim ettiğini belirtmekte. Ayrıca şirket, CAVS programı kapsamında mevcut üyelerin onayını beklemek kaydıyla, uyumlu ekipman ihtiyaçları olan diğer Avrupa ülkelerine de açık olduğunu vurgulayarak potansiyel müşterilere göz kırpmakta.
Danimarka Savunma Bakanlığı henüz spesifik tedarik rakamlarını ya da konuşlandırma çizelgelerini açıklamadı ancak bu karar Kopenhag’ın bölgesel savunma girişimleri ve kolektif hazırlık planlaması ile artan uyumuna işaret ediyor.
EDIRPA mekanizması aracılığıyla kısmen Avrupa Birliği tarafından desteklenen CAVS programı, Avrupa’nın gelişen güvenlik mimarisi içerisinde savunma tedarikinin birleştirilmesi, tekrarların azaltılması ve birlikte çalışabilirliğin arttırılmasına yönelik daha geniş kapsamlı çabaları yansıtmaktadır.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.