Haziran 2017’den beri web sitesi, mobil uygulama ve sosyal medya platformlarından yayın hayatını sürdüren Defence Turk, 2 ayda bir yayımlanacak süreli yayını ile sektördeki sesini güçlendiriyor.
“Ulusal Savunmanın Medyadaki Güçlü Sesi” mottosuyla hareket eden Defence Turk, genç ekibi ile yeni nesil yayıncılığa öncülük ederek savunma sanayii, ulusal güvenlik ve strateji alanında web platformunda 5 binden fazla içerik yayımladı. Sosyal medyayı da etkin kullanması sonucu ulaştığı kitle ile Türkiye’nin alanında en çok okunan platformu konumuna erişen Defence Turk, sınırlı baskı ve dijital olarak yayımlanacak süreli yayını Defence Turk Dergisiyle yeni bir döneme girdi.
Defence Turk Dergi 8. sayısında neler var?
Söyleşi
Defence Turk Dergi Sekizinci sayımızda ilk olarak bir röportaj görüyoruz. Türkiye’nin önde gelen savunma firmalarından biri olan ve ürettiği hafif makineli tüfek ve Türkiye’nin ilk anti materyal keskin nişancı tüfeği ile dikkatleri üzerine çeken KALEKALIP firmasının Genel Müdürü Selim Erol, hem Defence Turk’ün YouTube kanalına hem de Defence Turk Dergisi’ne özel açıklamalarda bulundu.
2012 yılında Atatürk Üniversitesi rektörlüğü bünyesinde kurulan Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürü ve Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesi Yürütücüsü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak DAG’ın ülkemize kazandıracaklarını ve proje ile ilgili önemli detayları Defence Turk’e anlattı.
Yazı, Analiz ve Makaleler
Western Illinois Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Feridun Taşdan tarafından kaleme alınan Yeni Nesil Orta İrtifa Hava Savunma Sistemlerine Bakış günümüzde aktif olarak kullanılan hava savunma sistemlerini ele almakta. Yazı kapsamında, Alman IRIS-T SL/SLM (Kısa/Orta Menzili) Hava Savunma Sistemi, IRIS-T/SLX Uzun Menzil/Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi, Rafael SPYDER-SR/MR/LR/ER Hava Savunma Sistemi ve Kore Cumhuriyeti KM-SAM (Cheolmae-2) Hava Savunma Sistemi ile ilgili açık kaynaklardan derlenen bilgiler bulunmakta. HİSAR ve Siper gibi yerli çözümlere de değinen yazıya dergimizin 8. sayısından ulaşabilirsiniz.
Kerem Ketencioğlu ve Süleyman Kaplan tarafından kaleme alınan James Webb Uzay Teleskobu başlıklı yazı 25 Aralık 2021 tarihinde fırlatılan James Webb uzay teleskobunu ve uzayda kullanılan teleskopların tarihçesini ele almakta. Bu bağlamda yaklaşık olarak 6.5 metre genişliğe sahip olan ve altın kaplamaya sahip olan James Webb ile ilgili bilgiler ve teleskobun neden önemli olduğu aktarılmakta. James Webb uzay teleskobu ve farklı uzay teleskopları ile ilgili bilgilere ve daha fazlasına dergimizin 8. sayısından ulaşabilirsiniz.
Araştırmacı-Yazar Dr. Bozkurt Kağan Aktürk tarafından kaleme alınan Savunma Planlamasının Strateji ile Etkileşimi başlıklı yazıda devletlerin savunma planlaması ele alınmakta. Yazı kapsamında genel kabulün aksine savunma planlamasının sadece askeri personelin ilgi alanı olmadığı ve toplumun tüm bireylerinin dahil olması gereken bir yapı olduğu aktarılmakta. Savunma planlamasına dair önemli çıkarımların bulunduğu yazıya dergimizin 8. sayısından erişebilirsiniz.
Hatice İspir ve Süleyman Kaplan tarafından kaleme alınan Uzay Meraklıları 2. Uydu Teknolojileri Haftasında Buluştu başlıklı yazı ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının öncülüğünde 18-19 Aralık 2021 tarihleri arasında hibrit olarak gerçekleştirilen Uydu Teknolojileri Haftası ile ilgili bilgiler yer almakta. 2 gün boyunca gerçekleştirilen program ve Prof. Dr. Temel Kotil tarafından katılımcılara yapılan sürpriz ile ilgili bilgiler ve daha fazlası dergimizin 8. sayısında.
Emre Karakoç tarafından kaleme alınan Azerbaycan’ın Vatan Muharebesi’ndeki Zaferine Bakış başlıklı yazıda Azerbaycan’ın bir parçası olarak kabul edilen ve topraklarının yaklaşık dörtte birini oluşturan Dağlık Karabağ ve Ermeni işgali ele alınmakta. Yazı kapsamında ayrıca 27 Eylül 2020 tarihinde kahraman Azerbaycan ordusu tarafından başlatılan ve 44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı ve Türk Savunma Sanayii ürünlerinin savaşa etkisi ele alınmakta.
Kapsül İçerikler
Yusuf Emir Işık tarafından kaleme alınan Lazer Güdümlü Füzeler ve İHA Önlemek başlıklı yazı, lazer güdümlü füzelerin İHA savunmasında kullanımını ele almakta. Yazı kapsamında BAE Systems tarafından geliştirilen APKWS lazer güdüm kiti ve yerli bir çözüm olarak karşımıza çıkan ve Roketsan tarafından geliştirilen CİRİT’in benzer özellikleri incelenmekte. APKWS ve CİRİT ile ilgili bilgiler ve daha fazlası dergimizin 8. sayısında.
Mehmet Ali Kula tarafından kaleme alınan Ukrayna – Rusya Gerilimi başlıklı yazıda Ukrayna ve Rusya arasında tırmanan gerilimin tarihçesi ve uluslarası arenadaki yansımaları ele alınmakta. Açık kaynaklardan derlenen çarpıcı bilgiler dergimizin 8. sayısında.
Can yazıcı tarafından Türkiye’nin ilk 5.56 mm Hafif Makineli Tüfeği: KMG556 başlığıyla kaleme alınan yazıda KALEKALIP tarafından üretilen ve Türkiye’nin ilk 5.56 mm hafif makineli tüfeği olarak duyurulan KMG556 ve hafif makineli tüfeklerin tarihçesi aktarılmakta. KMG5556 ile ilgili teknik bilgilere ve daha fazlasına dergimizin 8. sayısından ulaşabilirsiniz.
Daha bir çok disiplinden yazarlarımız tarafından ele alınan çalışmalar ile birlikte Defence Turk Dergi 7’nci sayısında da değer katmaya devam ediyor.
Defence Turk Dergi sayılarına tekli ve abonelik olarak elektronik ortamdan ve basılı şekilde aşağıdaki bağlantıdan erişebilir, okuyabilirsiniz.
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı