Rusya Devlet Başkan’ı Vladimir Vladimiroviç Putin yaptığı açıklamalarda ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıdığını açıkladı. T.C. Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada “söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz” denildi. 22 Şubat 2022, RF’nin sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı hakkında yapılan açıklamada,
“Rusya Federasyonu’nun, sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu gibi, Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına gelmektedir.
Rusya’nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz.
Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz.”
ifadelerine yer verildi.
Ayrılıkçı Bölgede Rus “Barış Gücü”
Rusya’nın tanıdığını ayrılıkçıların olduğu bölgelere Rus barış gücü konuşlandıracak. Aktarıldığı üzere Rus Ordusu, Moskova’nın bağımsız devletler olarak tanıdığı doğu Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelerine hareket etmeye başladı.
Aynı “senaryo” 2008 yılında Gürcistan’ın işgali sırasında da olmuştu. Rusya, Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıdı ve bu bölgelere Rus barış gücü konuşlandırdı. Çatışmalar sürerken Rus barış gücü personelinin ölmesinden sonra Rusya, Gürcistan’a savaş açtı ve işgal etmeye başladı. Rus Barış Gücü personellerinin ölmesi Rusya tarafından “casus belli” olarak algılandı.
Rusya’nın Ukrayna sınırında yaklaşık 120 taktik taburu bulunuyor. Bu birlikler 35., 5., 36. 41., 6., 20., 8., 49., 58. Ortak Grup Orduları ve 1. Muhafız Tank Ordusuna bağlı bulunuyorlar. Bu birliklere ait çok sayıda BTR-82, BMP-3, T-72B3, T-90 ve MSTA-S obüsü şu an sınırda bulunuyor. Kırım ve Belarus’da ise Çeçenistan ve Dağıstan’dan gelen tecrübeli birliklerde bulunuyor. Kırım ve Belarus’ta Rus Hava ve Uzay Kuvvetlerine ait S-400 hava savunma sistemi ve Su-30, Su-35 savaş uçakları bulunuyor.
Taktik Tabur; Rus Kara Kuvvetlerinin yüksek hazırlık seviyesinde tutulan kombine silahlı birliktir. Bir taktik tabur 2-4 bölükten oluşan bir taburdur. Taktik taburlar hava savunma, topçu, istihkam ve lojistik destek birimleri ile güçlendirilmiştir. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya göre Rus Ordusunda 170 taktik tabur bulunmaktadır. Her taktik tabur 600 ila 800 asker ve subaydan oluşur. Bir tabur kabaca 200 piyade 10 tank ve 40 zırhlı muharebe aracından oluşmaktadır.
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.