Tatbikata 37 ülkeden binden fazla yabancı personel katılacak.
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenli olarak düzenlenen en büyük tatbikatlardan biri olan Kombine Müşterek Canlı-Ateş Tatbikatı’nda (EFES22), müttefik ülkelerin de katılımı ile fiili sahaya geçildi. Tatbikata 37 ülkeden binden fazla yabancı personel katılacak. Bu bağlamda TSK unsurları ile birlikte bu sayının 10 binden fazla olması planlanıyor.
Tatbikata İtalyan fırkayteni, Libya Deniz Kuvvetleri’ne ait hücumbotu ve ABD Donanması’na ait Kearsarge Amfibi Hazırlık Grubuna (ARG) bağlı San Antonio sınıfı Havuzlu Çıkarma Gemisi USS Arlington (LPD 24) ve beraberindeki 22. Deniz Piyadesi Seferi Birliği de katılacak. Tatbikata protokol olarak 20’den fazla ülkenin savunma bakanı, genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanlarının katılması bekleniyor.
Türk Silahlı Kuvvetlerimizin en büyük planlı tatbikatlarından olan EFES-2022 Tatbikatı başladı. 10 binden fazla personelin görev alacağı EFES-2022 Tatbikatı’na 37 ülkeden binin üzerinde personel katılacak.https://t.co/zpTQ0si3ND#MSB pic.twitter.com/gykoPg3PFz
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) May 29, 2022
Konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada,
“Türk Silahlı Kuvvetlerinin en büyük planlı tatbikatlarından EFES-2022 Tatbikatı başladı. Tatbikat, birinci safhası olan Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Tatbikatı ile başlarken 20 Mayıs’ta fiilî safhaya geçildi. Tatbikata 37 ülkeden binden fazla yabancı personel katılacak. Bölgedeki en büyük birleşik müşterek tatbikat olma özelliği taşıyan EFES-2022 Tatbikatı’na TSK unsurları ile birlikte toplam 10 binden fazla personelin katılması planlanıyor.”
ifadeleri kullanıldı. Açıklamanın devamında
“Tatbikata 2016’da 8, 2018’de 20 ülke katılırken 37 ülkenin katılacağı EFES-2022, tarihinin en geniş katılımlı tatbikatı olma özelliği taşıyor. Tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü faaliyetlerini 20’den fazla ülkeden savunma bakanları, genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanlarının takip etmesi bekleniyor. “
ifadelerine yer verildi.
Tatbikatın senaryosu ve hedefler konusunda yapılan açıklamada ise, “Jenerik bir senaryo kapsamında topçu atışları ile desteklenen amfibi harekâtı icra edilecek; hedefler kara ateş destek vasıtaları, savaş uçakları ve taarruz helikopterleri ile vurulacak. Özel Kuvvet Harekâtı’nın da icra edileceği EFES-2022’de gemiden hedefe manevra, havadan ikmal, muharebe arama kurtarma, meskûn mahal yetenekleri de sergilenecek” ifadelerinde bulunuldu.
İlgili Olarak
Psikoloji öğrencisi. Deniz sistemleri meraklısı. İstanbul boğazında savaş gemisi fotoğrafçısı.