F-16 savaş uçağından atılan ASELSAN TOLUN güdümlü mühimmatı, onlarca kilometre menzildeki hedefi başarıyla vurdu.
ASELSAN, F-16 savaş uçağından TOLUN güdümlü mühimmat atışı gerçekleştirdi. F-16’dan yüksek irtifadan yüksek hızla atılan TOLUN Minyatür Bomba, onlarca kilometre menzildeki hedefi başarıyla vurdu. TOLUN güdümlü mühimmatı, F-16 ve SİHA’larda kullanılmak üzere geliştirildi. TOLUN’un IIR arayıcı başlıklı konfigürasyonu TOLUN-IIR için ise geliştirme çalışmaları devam ediyor.
🔴🇹🇷F-16'dan yüksek irtifadan yüksek hızla atılan TOLUN Minyatür Bomba, onlarca kilometre menzildeki hedefi başarıyla vurdu
🔸TOLUN'un IIR arayıcı başlıklı konfigürasyonu TOLUN-IIR için geliştirme çalışmaları devam ediyor
📎 @aselsan pic.twitter.com/ltOTboeAhO— Defence Turk (@Defence_Turk) March 21, 2023
Aralık 2022’de ise Bayraktar AKINCI B TİHA’dan ASELSAN TOLUN Minyatür Bomba atışı gerçekleştirilmişti. Tekirdağ/Çorlu’dan kalkış yapan AKINCI B, Konya/Karapınar’da bulunan hedefe ASELSAN Akıllı Çoklu Taşıma Salanı’nda taşıdığı TOLUN Minyatür Bomba ile atış yaptı. İlk yapılan denemede AKINCI TİHA’dan yapılan atış denemesi başarıyla gerçekleştirilmiş oldu.
ASELSAN’dan SİHA’lar ve savaş uçakları için Çoklu Atım Salanı
İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO 2022’de ASELSAN, F-16 ve SİHA’lar için geliştirilen Çoklu Atım Salanı’nı (ÇAS) tanıtmıştı. ASELSAN’ın 2021 Faaliyet Raporu’nda uçaklar için “Çok Maksatlı Pylon” geliştirildiği bilgisi yer almaktaydı. Aynı zamanda IIR arayıcı başlıklı Minyatür Bomba TOLUN-IIR adı ile sergilendi.
Hava Kuvvetleri için önemli bir kabiliyet kazanımı olarak ele alınabilecek Çoklu Atım Salanı, tek sortide atılabilecek mühimmat sayısını arttırırken bu artışı destekleyen çoklu atış zarfı hesaplama gibi özellikler çoklu hedeflere angajmanı kolaylaştıracak. Üzerinde iki adet Minyatür Bomba (TOLUN) ile sergilenen salanın kabiliyetleri arasında ayarlanabilir bırakma hızı, akıllı mühimmat yönetimi ve çoklu atış zarfı hesaplama yer almaktadır. Çoklu Atım Salanı’nın taşıma gereksinimleri ve platforma göre 2 farklı konfigürasyonu geliştirilecek.
İlk konfigürasyon olan savaş uçakları ile SİHA’lara yönelik ÇAS-MK’da 2 adet HGK, LGK, KGK ve TEBER güdüm kitli genel maksat bombaları (Mk-82/83 sınıfı olmak kaydıyla) taşınabilecek. İkinci konfigürasyon olan ÇAS-MB ise özel olarak SİHA’lara yönelik geliştiriliyor. 2 adet TOLUN veya TOLUN-IIR minyatür bomba taşıyabilecek salan, AKINCI ve AKSUNGUR gibi yüksek faydalı yük kapasitesine sahip SİHA’ların yanında KIZILELMA MİUS’ta (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) da kullanılabilecek.
TOLUN Minyatür Bomba serisi için geliştirilen 4’lü taşıma salanındaki kazanımların önemli bir yere sahip olduğu Çoklu Atım Salanı, Türkiye dışında genel maksat bombalarına yönelik akıllı çoklu salanların tedarikçilerinin nadir olduğu uluslararası pazarda da önemli bir potansiyele sahip olacak.
İlgili Olarak:
ASELSAN Genel Müdürü Görgün: “S400 hava savunma sistemine ihtiyacımız yok”
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı