Fergani Uydusu’nun Hidrojen Peroksit uzay motorunun ateşleme testi gerçekleştirildi.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, resmi X hesabından yaptığı paylaşım aracılığıyla Fergani Uydusu’nun Hidrojen Peroksit uzay motorunun ateşleme testinin gerçekleştiğini duyurdu. Ayrıca test sahasından fotoğraf paylaşımında bulundu. Fergani Uzay’ın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini de üstlenen Bayraktar, konuya ilişkin X’ten yaptığı paylaşımda aşağıdaki ifadelere yer verdi.
“Fergani uydumuzun hidrojen peroksit uzay motorunun ateşleme testi. Bütün ekip heyecanlıyız…”
Bayraktar, Fergani uydusunun test süreci ile ilgili kızı Aybike’nin kendisine “Baba, beni buraya bu kadar basit bir şey için mi getirdin?” sorusunu sorduğunu açıklayarak, TEKNOFEST kuşağının çıtasının çok yukarıda olduğunu belirtti.
Fergani Uzay Takımı Uydu Konsepti
Fergani şirketinin Takım Uydu ve Yörünge Transfer aracı olmak üzere iki ayrı ürün yelpazesi bulunmaktadır. Şirketin kendi geliştirmiş olduğu üstün yazılım, donanım ve güçlü üretim teknolojilerinin sağladığı maliyet etkin çözümleri ile Takım Uyduları alanında farklılık gösteren firmalardan biri olması hedeflenmektedir. Fergani takım uydularının, denizcilik, havacılık, IoT, meteoroloji, lojistik ve diğer kurumsal pazarlardaki birçok küresel ihtiyacı inovatif teknolojiler barındıran çözümler sağlaması hedeflenmektedir.
Fergani’nin üretttiği 100 kg sınıfındaki mikro uyduların 500-600 km irtifa aralığında hizmet vermesi planlanmaktadır. Bu uydular haberleşme, coğrafi konumlandırma gibi çeşitli faydalı yüklere sahip olacaktır. Ku, Ka, S, L bandlarında haberleşme sağlayabilecek olan bu uydular küresel kapsama ağına sahip olacaktır. Aynı zamanda takım uyduların yörünge hareketlerinin izlenmesi, yönetilmesi, uydu haberleşmesinin gerçekleştirilmesi gibi operasyonlar için gereken yer segmenti kurulması planlanmaktadır.
Uzay Araçlarında Hidrojen Peroksit Kullanımı
Hidrojen Peroksit kullanımı, yakıtı platin bir katalizör yardımı ile Hidrojen ve Oksijen’e ayrıştırır. Ayrışan bu iki madde daha sonra yanma odasında yakılır. Kullanımı ve depo edilmesi zor bir yakıt olduğu için sınırlı kullanım alanına sahiptir. Uyduların küçük yörünge düzeltmelerinde de kullanılabilir. Hidrojen Peroksit, uzay araçlarında bir kaç farklı amaç için kullanılabilmektedir. Bunlardan bazıları;
- Yakıt olarak kullanım,
- Yanma kontrolü amacıyla kullanım,
- İtiş gücü artırma amacıyla kullanım,
- Uzay aracı için oksijen sağlanması gerektiğinde, kaynak olarak kullanım.
Ancak, hidrojen peroksitin kullanımı bazı riskler de taşımaktadır. Yüksek konsantrasyonlarda veya yanıcı maddelerle temas ettiğinde patlayıcı olma özelliği, itki elde edebilme açısından roket motorlarında kullanılmasının bir başka nedenidir. Hidrojen peroksitin güvenli bir şekilde depolanması ve kullanılması çok önemlidir.
Prof Dr. Hayrani Öz X hesabında yapmış olduğu paylaşımda Hidrojen Peroksit kullanımı ile ilgili bilgi aktarımında bulundu. Hidrojen Peroksit-H202, tek kimyasallı (ayrı ayrı yakıt ve oksitleyici gerektirmeyen) tek-itken (monopropellant) tabir edilen, işle(n)/(til)mesi kolay ve emniyetli bir yakıttır. Uzayda hareketi yönlendirmek için; küçük çapta, uzay tahrikçileri/motorları için kullanıldığı bilgisini aktardı. Ayrıca, Birkaç Kg’lık itki sağlamak için cazip olduğunu da vurguladı. Bu bağlmada Öz, “H202’nin Özgül Yanma Süresi (ÖYS-Specific İmpulse) Isp = 140 sn civarındadır. Uzayda bunun anlamı; 1 Kg’lık H202, 1 Kg itki kuvveti üretirse, 140 saniye yanabilir demektir. Uzayda bu aletle, maksada uygun kısa süreli ateşleme yapılır.” ifadelerini kullanmakta.
İlgili Olarak
Selçuk BAYRAKTAR: FERGANİ’de ilk test uydumuzu bu sene fırlatacağız
Makine Mühendisi
Teknoloji, Tarih, Dış Politika ve Savunma Sanayi Araştırmacısı.