• Gizlilik
  • Koşullar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Hesabım

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

ENG
DefenceTurk
TUSAŞ 47 Yaşında!
Dergi
  • Anasayfa
  • Haberler
    • Genel Haberler
    • Kara Kuvvetleri ve Kara Sistemleri
    • Deniz Kuvvetleri ve Deniz Sistemleri
    • Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
  • Özgün
    • Sistemler ve İncelemeler
    • Yazılar ve Analizler
    • Söyleşiler
  • Ürünler
    • Kara Araçları
    • Deniz Araçları
    • Havacılık ve Uzay Sistemleri
    • Silah Sistemleri
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Entegre Güvenlik Sistemleri
    • Muhabere ve Elektronik Sistemler
    • Tedarik ve Ar-Ge Projeleri
  • Ansiklopedi
  • Dergilerİndirim
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • IDEF’21
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Haberler
    • Genel Haberler
    • Kara Kuvvetleri ve Kara Sistemleri
    • Deniz Kuvvetleri ve Deniz Sistemleri
    • Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
  • Özgün
    • Sistemler ve İncelemeler
    • Yazılar ve Analizler
    • Söyleşiler
  • Ürünler
    • Kara Araçları
    • Deniz Araçları
    • Havacılık ve Uzay Sistemleri
    • Silah Sistemleri
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Entegre Güvenlik Sistemleri
    • Muhabere ve Elektronik Sistemler
    • Tedarik ve Ar-Ge Projeleri
  • Ansiklopedi
  • Dergilerİndirim
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • IDEF’21
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
DefenceTurk

FNSS üretimi Kaplan MT tankları Endonezya yolcusu

Ahmet Alemdar Yazar: Ahmet Alemdar
15 Mar 2022 14:14
Kategori: Haberler, Kara Kuvvetleri ve Kara Sistemleri
A A
0
FNSS üretimi Kaplan MT tankları Endonezya yolcusu
FacebookTwitterLinkedinWhatsappTelegramQR Kodu

“KAPLAN MT Orta Sınıf Tank Platform Seri Üretimi Tamamlanma Töreni”

Türk savunma sanayiinin tank sınıfında ihraç ettiği ilk araç olan KAPLAN MT’nin seri üretim tamamlanma töreni 15 Mart 2022’de FNSS tesislerinde gerçekleştirildi. KAPLAN MT Orta Sınıf Tank Geliştirme Projesi devletler arası bir anlaşma ile Savunma Sanayii Başkanlığı ve Endonezya Savunma Bakanlığı arasında imzalanmıştı. 2015 yılında, Endonezya DG Defence Potential ve Savunma Sanayii Başkanlığı arasında imzalanan bir işbirliği anlaşmasıyla, 2 prototip orta sınıf tankın geliştirilmesine karar verilmişti. FNSS Savunma Sistemleri ve PT Pindad arasında 2019’da imzalanan KAPLAN MT (HARIMAU) Orta Ağırlık Sınıfı Tank Seri Üretimi Uzun Dönemli İşbirliği Sözleşmesi kapsamında sürdürülen projede FNSS, seri üretim konfigürasyonuna sahip ilk parti araçların imalatını tamamladı. FNSS’nin PT Pindad’a teknoloji transferi modelini başarı ile uyguladığı proje kapsamında geliştirilen araçlar, Endonezya’ya yapılacak sevkiyat öncesinde, FNSS tesislerinde, Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Sayın İsmail Demir, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı’ndan temsilciler, Endonezya Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Agus Subiyanto, Endonezya Savunma Bakanlığı ve PT Pindad temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirilen “KAPLAN MT Orta Sınıf Tank Platform Seri Üretimi Tamamlanma Töreni” ile PT Pindad yönetimi, Endonezya Ordusu ve Savunma Bakanlığı temsilcilerine sunuldu.

FNSS, prototip geliştirme çalışmaları sonrasında Endonezya’da yapılan zorlu dayanıklılık ve atış testlerini başarı ile tamamlamıştı. Dünyada bir ordu tarafından test edilip onaylanan ilk orta sınıf tank olan KAPLAN MT ile FNSS 2019 yılı sonunda, toplam 18 araç için ortak üretim sözleşmesi imzalamış ve 2020 yılı içinde son kullanıcı katılımı ile gerçekleştirilen tasarım mükemmelleştirme çalışmalarını tamamlamıştı. 2021 yılı içerisinde PT Pindad tarafından Endonezya’da üretilecek araçlar için sağlanacak parça ve sistemlerin üretim ve tedarik çalışmaları da tamamlanarak, söz konusu parça ve alt sistemler araç kitleri olarak Endonezya’ya ihraç edilerek FNSS’in partneri PT Pindad’a teslim edildi. FNSS, 2022 başı itibari ile Türkiye’deki proje aktivitelerini başarı ile tamamladı ve Türkiye’de üretilen araçları müşteriye sunum için hazır hale getirdi. Kalan araçlar, proje kapsamında PT Pindad tarafından, FNSS’in daha önce de başarı ile uyguladığı teknoloji transfer modeli ile Endonezya’da üretilecek.

FNSS, kısa bir süre içinde tasarım mükemmelleştirme çalışmalarını bitirerek, kabuller sonrasında Türkiye’deki üretim faaliyetlerini tamamlarken, yürütülen başarılı teknoloji transferi modeli ile ihracat tecrübesi ve başarısını bir kez daha göstermiş oldu. KAPLAN MT projesi, Endonezya ile Türkiye arasında imzalanan, Savunma Sanayi İş Birliği Anlaşmaları çerçevesinde başlatılan ve ön görülen takvim kapsamında sonuca ulaştırılarak, Türkiye’nin Tank Sınıfında gerçekleştirdiği ilk ihracat projesi olması bakımından da öne çıkıyor.

Endonezya’da Fabrika Kabul Testleri

Endonezyalı şirket PT Pindad (Persero) tarafından yapılan açıklamada, 24-25 Şubat 2022 tarihlerinde TNI AD Cipatat’ın Piyade Eğitim Merkezi’nde Kaplan MT orta sınıf takının atış testlerinin gerçekleştirildiği duyuruldu. Bu bağlamda geçekleştirilen atış testleri Fabrika Kabul Testlerinden (FAT) biridir. Atışlı test faaliyetinin amacı 105 milimetrelik bir topa sahip kulenin durumunun tespiti, gereksinimleri karşılaması ve yapılan çeşitli iyileştirmelerin son tasarım özelliklerine uygun kabiliyetlerinin belirlenmesi içindir.

Kaplan MT, Türkiye’den FNSS’inde ortak olduğu bir projedir. Ayrıca Endonezya’nın yerli savunma sanayii ürünlerindeki kabiliyetini artırmaya yönelik devletin 7 stratejik geliştirme programından biridir. Pindad ile FNSS arasında yapılan iş birliğiyle beraber tank geliştirme konusunda bilgi, deneyim ve uluslararası standartlarda şirket yetkinliği kazanılmış oldu.

Kaplan MT Orta Sınıf Tank (Görsel: Pindad)

Kaplan MT, 8-14 Ağustos 2021 tarihlerinde FNSS test tesislerinde gerçekleştirilen bir dizi Fabrika Kabul Testinden (FAT) geçmişti. Bu tesiste %60 eğimli engel testi, hendek geçme testi, fren testi, %30 eğimli çapraz test, dönüş yarıçapı testi, sulardan geçiş kabiliyeti testi ve diğer çeşitli testler gerçekleştirilmişti. FNSS’de çeşitli FAT testlerinden geçen Kaplan MT, şu anda Endonezya’da da bir dizi teste tabi tutulmakta ve 105 milimetre kalibre topun atış testi son olarak tamamlanan testtir. Atış testinde 16 metrekare alandaki statik hedef HEP-T ve TPCSDS-T mermileriyle vurulmuştur. Testin ilk aşamasında tankın üzerindeki silahların çalışma prensibi, namlusu, nişan alma aracı, butonlar ve diğer özellikleri stabil çalışana kadar testler gerçekleştirildi. Testin ikinci aşamasındaysa 105 milimetrelik topla taret atış testi gerçekleştirildi. Atış testinde öne bakar bir pozisyondan başlanarak sağa ve sola dönüş daha sonraysa başlangıç pozisyonunun tersi yönüne dönülerek test bitirildi. Her atış pozisyonunda 1 adet mermi kullanılarak test gerçekleştirildi. Ateşleme testi sonucunda taretin sabit pozisyondaki stabilitesi ve tüm fonksiyonlarının gerekli gereksinimleri karşılaması kontrol edilerek tamamlanmıştır.

Kaplan MT tankının son konfigürasyonunda, atış testinin ardından çeşitli motor tahrik testleri de gerçekleştirildi. Bu bağlamda 125 kilometredeki bir yolda hızlanma-yavaşlama testi, paralel ışın testi, bindirme testi, dolgu testi ve insan testleri başarıyla tamamlandı. Ayrıca tankta yapılan iyileştirmelerden biri de aracın ön burun açısının ve sürücü perspektifindeki değişen tasarımdır. Bu bağlamda taret üzerindeki top ile gövde arasındaki -10° eğim açısındaki çarpışmalar da önlenmiş oldu ve sürücü için daha geniş bir görüş alanı da sağlandı.

Kaplan MT tankı üzerinde yapılan Fabrika Kabul Testleri, PT Pindad (Persero) Şirketi için muharebe araçlarındaki teknolojiyi etkin kullanabilme açısından önemli bir kilometre taşıdır. Tasarımında yapılan çeşitli iyileştirmeler ve Kaplan MT tankının irinci test atışının başarısı ile PT Pindad’ın Endonzeya savunma sanayiisini ilerletmesi ve güçlendirmesi beklenmektedir.

İlgili Olarak

KAPLAN MT tankının Endonezya’da atış testi yapıldı

Ahmet Alemdar
Ahmet Alemdar

Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi. 

Etiketler: Atış TestleriEndonezyaFabrika Kabul Testleritahrik testleriTiger Orta Sınıf Tank
SPONSORLU İÇERİK
Önceki Haber

İSTANBUL fırkateyni STMDENGİZ WECDIS ile demir alacak

Sonraki Haber

Lazer Güdümlü Füzeler ve İHA Önlemek

İlgili Yazılar

THAAD balistik füze savunma sistemi zorlu testi geçti
Haberler

ABD’den THAAD füze savunma sistemi tedariki

3 saat önce
Jandarma ve Emniyete CATS kameralı Bayraktar TB2 SİHA teslimatı
Haberler

TSK ve MİT operasyonunda 5 PKK’lı terörist SİHA ile imha edildi

4 saat önce
TCG Nusret müze gemisi İstanbul Sarayburnu’nda ziyarete açıldı
Haberler

TCG Nusret müze gemisi İstanbul Sarayburnu’nda ziyarete açıldı

6 saat önce
ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna için 30 milyar dolarlık fon talep etti
Haberler

Ukrayna-Rusya savaşında M777 obüslerin etkisi

11 saat önce
Gökbey helikopterinin 4’üncü prototipi uçuş testlerine başladı
Haberler

Gökbey helikopterinin 4’üncü prototipi uçuş testlerine başladı

23 saat önce
THAAD balistik füze savunma sistemi zorlu testi geçti
Haberler

ABD, Güney Kore’ye ek THAAD füze savunma sistemi konuşlandırabilir

1 gün önce
Sonraki Haber

Lazer Güdümlü Füzeler ve İHA Önlemek

Please login to join discussion

Google Haberler

İlginizi Çekebilir

ÖZIŞIK Helikopter Kendini Koruma Sistemi
Haberler

ASELSAN’dan helikopterlere UV Füze İkaz Sistemi

6 gün önce
THAAD balistik füze savunma sistemi zorlu testi geçti
Haberler

ABD, Güney Kore’ye ek THAAD füze savunma sistemi konuşlandırabilir

1 gün önce
Hollanda, LCF fırkateynlerini ESSM Block 2 hava savunma füzeleri ile donatacak
Deniz Kuvvetleri ve Deniz Sistemleri

Hollanda, LCF fırkateynlerini ESSM Block 2 hava savunma füzeleri ile donatacak

4 gün önce

Ulusal Savunmanın Medyadaki Güçlü Sesi

@ 2021 Defence Turk. Tüm hakları saklıdır.

Ulusal Savunmanın Medyadaki Güçlü Sesi

  • ENG
  • Hesabım
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • Özgün Yazılar
  • Savunma Sanayii Ansiklopedisi
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Dergiler
Menu
  • ENG
  • Hesabım
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • Özgün Yazılar
  • Savunma Sanayii Ansiklopedisi
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Dergiler
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Giriş
  • Sepet
  • ENG
  • Hesabım
  • Hizmetlerimiz
  • Dergi İçerikleri
  • Özgün Yazılar
  • Savunma Sanayii Ansiklopedisi
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Dergiye Abone Ol
  • Dergiler

© 2020 Tüm hakları saklıdır.
DefenceTurk

Tekrar Hoşgeldiniz!

Lütfen hesap bilgilerinizi girin

Şifrenizi mi unuttunuz?

Parolanızı kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen e-posta adresi veya kullanıcı adı girin.

Giriş

Defence Turk'ün Yeni Hizmetleri

Defence Turk sektöre yönelik yeni hizmetlerini sunar. Profesyonel ekibimiz sorunlarınıza çözümler üretmek için yanınızda!

Hizmetleri Keşfedin
Hemen iletişime geç
Konuşma başlat
Merhaba! Aşağıdaki Defence Turk logosuna tıklayarak bizimle Whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Ekibimiz birazdan sizinle iletişime geçecek
Defence Turk
Yazmak için buraya tıklayın