MBDA, EURONAVAL 2024 Fuarı kapsamında Exocet gemisavar füze ailesinin yeni nesli olan denizaltından fırlatılabilen SM40 varyantını tanıttı.
MBDA, birçok kullanıcısı olan Exocet gemisavar füzesinin denizaltıdan fırlatılan yeni bir versiyonunu geliştirme planını Paris’te düzenlenen EURONAVAL 2024 Fuarı kapsamında açıkladı. Bu bağlamda MBDA tarafından SM40 olarak adlandırılan yeni varyant, en son gemiden fırlatılan MM40 Blok 3c’nin bir denizaltı torpido tüpünden kapsüllü fırlatma için geliştirilmiş bir versiyonudur.
Öte yandan MBDA tarafından yayımlanan tanıtım videosunda Exocet SM40, NATO terminolojisinde Renhai sınıfı kruvazör olarak bilinen ve Çin’in deniz filosundaki radara görünürlüğü düşük olduğu iddia edilen güdümlü füze muhribi Type 055’i hedef alırken görülmekte. MBDA’nın resmi X hesabından yapılan paylaşımda, “EXOCET SM40 en yeni nesil denizaltından fırlatılan gemisavar sistemimizdir ve en gelişmiş deniz füze ailelerimizden birinin bir parçasıdır.” ifadeleri yer aldı.
#EXOCET SM40 is our latest generation submarine-launched anti-ship system, and part of one of our most advanced maritime missile families.
On the occasion of @SalonEuronaval, discover a preview of the SM40 and get a glimpse of what the future of maritime defence will look like🚢 pic.twitter.com/lpNoRoCHLu— MBDA (@MBDAGroup) November 4, 2024
MBDA, Exocet ailesi portföyünde eski SM39’un yerini alacak olan önerilen geliştirmenin, Fransız Savunma Tedarik Ajansı (DGA) ve Fransız Donanması ile yapılan görüşmelerden kaynaklandığını belirtti. Aynı zamanda Naval News tarafından yapılan habere göre bahse konu yeni versiyon, yine Fransız Naval Group’un denizaltı satışlarını desteklemek için denizaltından fırlatılan gemisavar füzesi talebinin yansıması olduğu vurgulanmakta.
Exocet gemisavar füze ailesine yeni üye: SM40
MBDA tarafından gerçekleştirilen fizibilite çalışmaları ve ilk mühendislik geliştirmeleri, 2023’ün sonlarında Fransız Donanması’na teslimatına başlanan Exocet’in en son MM40 Blok 3c versiyonundan yararlanmaya çalışmıştır. Böylece MBDA’ya göre SM40, MM40 Blok 3c varyantını temel alarak denizaltıdan fırlatma için uyarlanacak, ancak SM39 ile aynı kapsüllemeyi kullanarak geliştirme ve entegrasyon maliyetlerini azaltmak için tasarım değişikliğine gidilecektir.
Yine Naval News tarafından yapılan habere göre bunun için SM40, Blok 3c’nin Safran TR-40 turbojet motoru ve aviyonik paketini, füzenin torpido tüpü fırlatma kapsülüne sığabilmesi için kısaltılmış bir gövde ile birleştirmesi öngörülmektedir. Ayrıca füze kanatlarının da kapsülleme için iyileştirmeden geçeceği belirtilmektedir. Öte yandan daha küçük gövdesi, gemiden fırlatılan MM40 Blok 3/3c’ye göre yakıt kapasitesini azaltsa da MBDA, SM40’ın yine de muadiline göre iki katı olan 120 km’lik bir menzile ulaşacağını belirtmektedir.

İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.