Fransız Naval Group, Yunanistan için halihazırda yapımı devam eden 4 fırkateyne ek olarak 3 adet ilave FDI fırkateyninin yerel olarak inşa edilmesini teklif etti.
Fransa merkezli gemi inşa şirketi Naval Group, Yunan donanması için 3 adet FDI fırkateyni ve opsiyonel bir 4. gemi anlaşması kapsamında, Yunan hükümeti ve Savunma Bakanlığına, su üstü platformları, denizaltılar ve insansız deniz araçları üretebilecek yerel bir üretim hattı kurma başvurusunda bulundu.
Yunan Kathimerini gazetesi tarafından yapılan habere göre Atina’nın batısındaki Skaramangas Tersanesi’nde uygulanması muhtemel Fransız teklifi, Yunan donanması için 3 ek FDI fırkateynini de içerebilir. Söz konusu gemilerin, Naval Group’un Lorient tersanesinde inşa edilmekte olan üç fırkateyn ve opsiyonel 4. gemiden bağımsız olacağı, bu çerçevede 4. gemi sipariş edilirse yine Fransa’da üretileceği aktarıldı.

Kathimerini tarafından yapılan haberde Fransız teklifinin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Savunma Bakanı Sébastien Lecornu tarafından onaylanmış olup, Lecornu’nun 14 Nisan’da Atina’yı ziyaret etmesi planladığı belirtildi. Böylece geçtiğimiz süreçte Atina ve Paris arasında Türkiye’nin olası Meteor füzesi tedariki nedeniyle ortaya çıkan “gergin ilişkilerin” de sona ermesi hedeflenmektedir.
Geçtiğimiz hafta sunulan teklifin, Atina tarafından incelendiği belirtildi. Bu bağlamda anlaşmanın kesinleşmesi halinde Yunanistan’ın önümüzdeki on yıl içinde en az 7 FDI fırkateyninden oluşan bir filoya sahip olacağı vurgulandı. Kaynaklara göre Yunanistan’ın 3 adet ilave fırkateynin inşasından yüzde 40’a kadar geri dönüş sağlayacağı ifade ediliyor.
Ayrıca Kathimerini, Fransız Naval Group’un Yunan hükümetine bilgi transferi, ortak üretim ve gelecekteki programların müşterek geliştirilmesini teklif ettiği, hedeflerinin sadece gemi satışı değil, stratejik bir iş birliği de kurmak olduğunu aktardı.
Yunanistan yeni fırkateynini yıl sonunda almayı planlıyor
Fransız raporlarına göre Yunan donanması Fransa’dan ilk Belharra (FDI) fırkateynini 2025 yılı sonuna kadar teslim alması bekleniyor. Yunan Kathimerini tarafından yapılan habere göre programdaki 9 aylık gecikmenin nedenleri açıklanmamakla birlikte, askeri kaynaklar resmi teslimden önce olası sorunların ele alınmasının daha iyi olacağını belirtmekte. Aynı zamanda fırkateynin teslim edildikten sonra aktif hizmete girmesi için yaklaşık bir yıl geçmesi gerekeceği iddia edildi.

Öte yandan, yine Kathimerini’ye göre Yunanistan’ın programındaki üçüncü Belharra fırkateyninin daha erken teslim edilmesi bekleniyor. Bu bağlamda tahminlere göre 2026 yılı sonuna kadar Yunan donanmasının üç adet FDI fırkateynine sahip olması planlanmakta.
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.