Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, ESA’nın programlarına katılabilecek.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), 23 Ekim 2025 tarihinde imzalanan Ortaklık Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinin ardından 17 Mart 2026 tarihinde Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) ortak üyesi oldu. GKRY’nin ESA ile iş birliği yapan devlet statüsünden ESA ortak üyesi statüsüne geçişi, hem ESA hem de GKRY tarafından ülkenin gelişen uzay ekosistemi, ilerleyen kabiliyetleri ve Avrupa uzay programlarına katkı sağlama potansiyeli konusunda yapılan olumlu değerlendirmelere dayanıyor.
Ortak üyelik kapsamında, bütçesi tamamen GKRY tarafından karşılanan ve yalnızca GKRY bağlısı kuruluşların yararlanabileceği bir Requesting Party Activities (RPA) programı ESA tarafından hayata geçirilecek. Programın GKRY’nin ulusal uzay ekosisteminin gelişimini hızlandırması ve GKRY’li şirketler ile araştırma kurumlarının ESA’nın isteğe bağlı programlarında daha güçlü şekilde yer almasını kolaylaştırması öngörülüyor.

7 yıllık anlaşma çerçevesinde ortak üyelik, GKRY’nin ESA’nın isteğe bağlı programlarına katılmasına olanak tanıyor. Bu sayede ulusal sanayiinin, araştırma kurumlarının ve girişimlerin Avrupa uzay sektörüyle daha yakın biçimde etkileşim kurmasının önü açılacak. Bu bağlamda GKRY’nin şu programlara katılması bekleniyor:
- FutureEO/Future Earth Observation,
- ARTES/Advanced Research in Telecommunications Systems,
- GSTP/General Support Technology Programme
- ACCESS/Accelerating Commercialisation and Competitiveness of the European Space Sector.
ESA ile GKRY, 2017’den bu yana ESA Avrupa İşbirliği Yapan Devletler planı çerçevesinde iş birliğini sürdürmekte. Ortak üyelik, GKRY’nin uzay teknolojileri ve uygulamaları alanındaki kabiliyetlerini daha da geliştirmesine yardımcı olurken ESA Üye Devletleri ile iş birliğini de güçlendirecek. GKRY’li kuruluşlar; ESA’nın ilgili programlarına, uzmanlığına ve sanayi ağına erişim kazanarak inovasyon, ekonomik büyüme ve uluslararası ortaklıklar için yeni fırsatlara sahip olacak.

GKRY Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politika Bakan Yardımcısı Nicodemos Damianou; anlaşmanın ülkenin inovasyon ekosistemi açısından önemini vurgulayarak ESA programlarına katılımın yüksek teknoloji gelişimini teşvik edeceğini, yerel sanayiyi destekleyeceğini ve daha geniş Avrupa uzay topluluğuyla bağları güçlendireceğini belirtti.
ESA’nın uzay faaliyetlerine halihazırda 23 ülke üyedir; Almanya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya, Yunanistan.
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.









