GKRY, NATO’ya üyelik planını ve adada ABD’nin kalıcı askeri varlığına yönelik müzakereleri başlatma adımlarını atıyor.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nicos Christodoulides’in Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı son görüşmeler sırasında açıkladığı üzere, GKRY gelecekte NATO’ya üye olmak için kendisini stratejik olarak konumlandırıyor. Yunan Kathimerini tarafından yapılan habere göre Washington tarafından olumlu karşılanan bu uzun vadeli, çok aşamalı plan, siyasi zorlukları ele alırken pratik ve stratejik adımlarla GKRY’nin NATO’ya daha yakın bir şekilde uyum sağlamasının amaçlandığı belirtildi.
Christodoulides’in GKRY’nin NATO’ya katılmasına yönelik uzun vadeli planı, Kıbrıs sorununun çözümünde ilerleme kaydedilmesine ve AB-Türkiye ilişkilerinin ilerletilmesine bağlı olup, ABD ve Fransa’dan kilit roller beklenmektedir. Kathimerini gazetesine göre plan, Washington tarafından desteklenen iyi yapılandırılmış, çok aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlanmakta.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Christodoulides’in, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin NATO ile geleceği için ABD güçlerinin adada kalıcı olarak kalması olasılığı da dahil olmak üzere bir planın ana hatlarını çizdiğini vurgulayan gazete, stratejinin ilk aşamasının ittifaka bağlı hazırlık örgütlerine katılarak, NATO ile ilişkilerini derinleştirmeye odaklanmak olduğunu belirtmekte.
Oval Ofis’teki görüşmede Christodoulides, ABD’nin desteği için üç temel stratejik hedefin ana hatlarını çizmekte. Bunlardan ilki, ABD silah ambargosundan daha uzun süreli bir muafiyet sağlanması ve yıllık yenilemelerden üç ya da beş yıllık sürelere geçilmesi olarak belirtilmektedir. Bu bağlamda yapılan habere göre Biden’ın bu konuda Kongre ile birlikte çalışma sözü verdiği ve halihazırda yasal değişiklikler yapılmaya başlandığı yer aldı.
İkinci hedef ise GKRY’nin kara kuvvetleri, hava kuvvetleri ve deniz kuvvetlerinden oluşan birleşmiş silahlı kuvvetleri olan “Milli Muhafız Ordusu” personeli için ABD askeri akademilerinde ortak askeri eğitim fırsatlarının genişletilmesidir. Kısa süre önce resmiyet kazanan bu programın ek yerleştirmelerle büyümesi ve ikili savunma bağlarını güçlendirmesi beklendiği ifade edilmektedir.
Üçüncü hedef ise GKRY’nin savunma altyapısının NATO standartlarını karşılayacak şekilde modernize edilmesidir. Halihazırda GKRY, ABD operasyonlarını destekleyen askeri tesisleri, limanları ve havaalanlarını bünyesinde bulundurmaktadır. Ayrıca liman şehri Baf’taki “Andreas Papandreou” hava üssünün, ABD’nin mali desteğiyle, kalıcı bir Amerikan askeri varlığını barındıracak şekilde genişletilmesi de tartışılmaktadır.
Güney Kıbrıs’taki askeri üslerin sayısı artıyor
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Orta Doğu’daki kriz ortamı vesilesiyle adanın liman ve havaalanlarından kalkan savaş uçakları ve gemilerinin sürekli hareket halinde olmasıyla fiilen bir ABD ve NATO üssüne dönüşmüş durumda. Rum Simerini gazetesinin haberine göre Mari’deki helikopter pisti esas olarak ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından Ulusal Muhafızlar ile iş birliği içinde inşa ediliyor. Bölgeden alınan uydu fotoğrafları ve yeni askeri üslerin inşa edilirken çekilmiş görüntüleri ele alındığında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) artan askeri üsler göze çarpmakta.
GKRY, halihazırda Larnaka Havaalanı C-130 nakliye uçaklarına, CH-47 Chinook ve UH-1 helikopterlerine ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Almanya ve diğer müttefik ülkelerin kullanımına da açık olan Andreas Papandreou Hava Üssü, diğerlerinin yanı sıra ABD’nin Wasp uçak gemisi kuvvetine ait V-22 Osprey helikopterlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Öte yandan Limasol limanında ise ABD ve diğer müttefik ülkelerin savaş gemileri uydu fotoğrafından görülebilmektedir.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.