Kayseri’deki 2’nci Hava Bakım Fabrikası’nda tamamen Türk mühendisler tarafından tasarlanıp üretilen ilk yerli uçak çeker olan RAHVAN aracının yeni modeli geliştirildi. RAHVAN aracı üzerinde yapılan iyileştirme faaliyetleri sonucunda prototip üretimi yapıldı. Yeni araçtan 47 adet teslimat yapılması planlanıyor.
2’nci Hava Bakım Fabrikası’nda üretilen 89 adet RAHVAN uçak çekicinin teslimatı yapılırken prototip üretimi gerçekleştirilen araçtan 47 adet teslimatın ise yakın zamanda tamamlanması planlanıyor. Envanterde kullanımda olan RAHVAN uçak çekilerinde yerli güç grubu kullanırken motor olarak TÜMOSAN tarafından üretilen 4DT39 Turbo-Dizel tercih edildi.
RAHVAN Uçak Çekici
RAHVAN; 60.000 kg (133.000 lbs.) çekme kapasitesine sahip, T-41’den C-130’a kadar geniş bir uçak grubuna hizmet edecek şekilde tasarlanmış olup, geri görüş kamerası ve klima gibi günümüz teknolojisinin getirdiği son yenilikleri bünyesinde barındırmaktadır.
Ekonomik sürdürülebilirliğe sahip, geniş kullanılabilir yedek parçalara sahip, yerli malzemelerden oluşan, kolay kullanılabilir ve standart bir yapı sağlayan, uluslararası standartlara uygun, hızla çalışır duruma geri dönen ve çekici traktör ihtiyaçlarını karşılayan Rahvan uçak akülü çekici, yeni bir proje olarak ulusal olasılıklar içinde 2. AMFD tarafından 2010 yılında başlatılmıştır. 2014 yılında prototip üretiminden sonra seri üretime başlanmıştır.
Uzunluk: 4000 mm
Genişlik: 2400 mm
Hız: 32 km/h
Ağırlık: 5250 kg
RAHVAN Teknik Özellikler
Motor: TÜMOSAN 4DT39 Turbo-Dizel |
Güç: 95 HP @2500 rpm |
Max. Tork: 370 nm @1500 rpm |
Şanzıman: Powershift, tam otomatik |
Fren: 5 Plakalı yağ banyolu |
Direksiyon: Hidrolik bağımsız hidrolik pompalı |
Çekiş sistemi: 4 wd |
Manevra: 4 ws Dönüş yarıçapı: 4400 mm |
Yükseklik: 2650 mm (2350 mm çakar lamba hariç) |
Yerden yükseklik: 330 mm |
Yaklaşma açısı: 41° |
Ayrılma açısı: 28° |
Personel kapasitesi: 2+4 |
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.