Çin ve Hindistan arasında yaşanan gerginlik, iki ülkeyi birbirinden ayıran Ladakh bölgesinin doğusundaki tartışmalı sınır bölgesinde uzun süredir devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde yayımlanan yeni bir rapora göre, Hindistan Ladakh bölgesine hızlı reaksiyon göstermek amacıyla hava savunma sistemi konuşlandırdı. Çin de Hindistan da tartışmalı sınır hattındaki güçlerine yeni sistemler konuşlandırmaya devam ediyor.
Hindistan Hükümetine yakın kaynakların ANI’ye verdiği demeçte, “Bölgede devam eden gerginliğin bir parçası olarak, Çin Hava Kuvvetleri savaş uçaklarının veya helikopterlerin kötüye kullanımını önlemek için hem Hint Kara Kuvvetleri hem de Hint Hava Kuvvetleri bünyesindeki hava savunma sistemleri bölgeye yerleştirildi.” ifadeleri yer aldı.
Yine Hindistan hükümetine yakın kaynakların Rus Sputnik News’e verdiği demeçte, Sukhoi-30 tipi savaş uçaklarının bölgeyi korumak için konuşlandırılmasıyla, Fiili Kontrol Hattı boyunca durumun gergin kaldığını söyledi.
15 Haziran’da, Hint ve Çin askerleri Galwan Gölü yakınlarında karşı karşıya geldi. Bölgede iki ülkenin askerlerinin çatışmasıyla Çin-Hindistan arasında yıllardır süregelen gerginlikte en çok ölümün yaşandığı olay meydana geldi.
Hindistan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada 20 askerin öldüğünü ve 76 askerin yaralandığını bildirirken, Çin tarafı herhangi bir can kaybının yaşandığını bildirmedi.
An #Exclusive image via @AuroraIntel inspects the changes at #HOTSPRINGS since may, earlier where tanks & towed artillery were spotted .. this 22 June image shows how #China PLA forces have dug in with adequate camouflage & reorganized their earlier positioning #IndiaChinaFaceOff https://t.co/HlHaJJpdvp pic.twitter.com/DT0yq68C7O
— Damien Symon (@detresfa_) June 27, 2020
Sınır Hattına Askeri Konuşlandırmalar Sürüyor
Son birkaç hafta içinde, Hindistan ile yaşanan gerginlikler ile Çin, bölgedeki hava üstünlüğünü sağlamak için çeşitli uçaklarını bölgeye yakın hava üslerine konuşlandırdı.
Çeşitli kaynakların iddia ettiği bilgiye göre “Hindistan, çok kısa bir süre önce bir ‘müttefik’ ülkeden bir hava savunma sistemi tedarik etti ve bu sayede bölgede ‘düşman’ uçaklarının uçmasının önüne geçecek.”
Hindistan ve Çin arasındaki gerginlikler sürerken bir yandan Pakistan ve Hindistan arasındaki gerginlik de yer yer artıyor. Geçtiğimiz günlerde Pakistan ordusuna ait olduğu iddia edilen bir adet drone Hint güçlerince düşürüldü.
Ayrıca bölgeye her iki ülke de obüs ve tank birliklerini konuşlandırmaya devam ediyor.
Akash Füzesi
Akash füzesi, Hint Savunma Bakanlığı tarafından İsrail sistemi yerine seçildi. Şubat 2019’da Keşmir bölgesinde yaşanılan Hindistan-Pakistan çatışması sonrası Hint Hava Kuvvetleri bu tarz hava savunma sistemlerine yönelik ihtiyacını daha çok hissetti.

Akash Hava Savunma Füzesinin Özellikleri
- Füze Türü: Orta menzilli satıhtan havaya füze sistemi
- Atışa Hazır Füze Sayısı: 3
- Patlayıcı Yükü: 60 kg
- Füzenin Ağırlığı: 720 kg
- Füzenin Uzunluğu : 5.78 m
- Füze Menzili: 30 km
- Güdüm Sistemi: Terminal güdüm sistemi
- Radar: Elektronik olarak tarayan 3 boyutlu pasif dizi radar

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.