Hindistan, Rusya’dan gerçekleştirmekte olduğu S-400 tedariği sebebiyle kendisine yöneltilecek yaptırımlardan Amerikan hükümetinin feragat etmesini bekliyor. Hindistan tarafında Amerikan yaptırımları mevzuatındaki feragat ihtimalinden yararlanmak için tanımlanmış isterlerinin karşılandığına dair güçlü bir görüş var.
Hint diplomatik mercileri, “Bu ABD ile aramızda süregelen bir sorun. Amerikan tarafıyla birkaç defa bu konu hakkında özel müzakereler icra ettik.” ifadelerini kullandı. Bahse mevzu demeç Mike Pompeo’nun Hint Dışişleri Bakanı S. Jaishankar’ı ziyaretinden kısa bir süre önce verildi.
Hindistan yaklaşık 5.43 milyar dolara mal olacak S-400 tedariğini Eylül 2018’de kararlaştırmıştı. Amerikan tarafı Hint tarafına bildirdiği birtakım endişelerden hareketle tedariğin iptalini isterken, Hindistan’ın Rusya ile uzun bir geçmişe sahip savunma iş birliği de bir yandan biliniyor.
Hint yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda, ABD’nin, Hindistan’ın bu tedariğinin hangi sebeplere dayandığının farkında olduğu belirtiliyor.
Hindistan 5 filo S-400 Triumf hava savunma füzesi sistemi alacak
Hindistan, Eylül 2018’de Rusya’dan 5.43 milyar dolar tahmini maliyetle S-400 hava savunma füze sistemi almaya karar verdi. ABD, Hindistan’ın Rusya ile anlaşmayı iptal etmesini, aksi takdirde yaptırım uygulayacağını söyledi.
Hindistan ile ABD arasındaki genel ilişki hakkında Hint tarafından yapılan açıklamada; bazen ilişkilerin Rusya ve İran nedeniyle karşı karşıya kaldıkları ifade edildi. Ancak Hint-ABD ilişkilerinin yeterince esnek olduğunu da söylediler. Pompeo’nun ziyareti üzerine kaynaklar, Hindistan’ın, S-400 tedariği konusunda ABD’nin ‘teslim edilebilir’ yönden bakmadığını söyledi.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.