Hindistan’ın SAR faydalı yüküne sahip yer gözlem uydusu yörüngeye ulaşamadı.
Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü’nün (ISRO), EOS-09 Yer Gözlem Uydusu’nu (RISAT-1B) Güneş eşzamanlı yörüngeye (SSO) hedefleyen PSLV-C61 fırlatması, 18 Mayıs günü Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden (SDSC) gerçekleştirilen kalkış sonrası başarısızlıkla sonuçlandı. Bu fırlatma, ISRO’nun gerçekleştirdiği 101. uzay görevi olmasının yanı sıra PSLV taşıyıcı roket ailesinin de 63. görev uçuşunu temsil etmiştir.
Satnews tarafından yapılan habere göre patlama, kalkıştan yaklaşık 6 dakika sonra roketin 3. kademesindeki motorun yanma odası basıncı düşümünden kaynaklanmaktaydı. ISRO Başkanı V. Narayanan ise fırrlatmayla ilgili olarak şu ifadelere yer verdi; “PSLV 4 kademeli bir taşıyıcı roket sistemidir. İkinci aşamaya kadar her şey son derece normal ilerledi. İlk kademe kusursuz şekilde görevini yerine getirdi ancak, üçüncü kademede tespit edilen bir anormallik nedeniyle görev tamamlanamadı. Ayrıntılı teknik analizlerin ardından duruma ilişkin açıklamalar yapacağız.”
Fırlatma kapsamında faydalı görev yükü olarak yer alan EOS-09, daha önce uzay koşullarında aktif rol almış RISAT-1 platformuna dayandırılarak geliştirilen radar görüntüleme uydusu olup sentetik açıklıklı radar (SAR) ile donatılmıştır. Tüm hava koşullarında görüntüleme kabiliyetine sahip bu uydu, Hindistan’ın yer gözlem kapasitesini artırarak tarım, ormancılık, toprak nemi tahmini ve afet yönetimi gibi birçok alanda veri sağlamayı amaçlamaktadır. EOS-09, temel olarak önceki EOS-04 uydusunun devamı niteliğindedir ve operasyonel kullanıcılar için görüntüleme sıklığını artırma ve veri sürekliliğini sağlama hedefini taşımaktadır.
Bu infilak, PSLV’nin 3. başarısız fırlatma görevi oldu. Daha öncesinde, 31 Ağustos 2017 tarihinde IRNSS-1H Navigasyon Uydusu’nun fırlatılmasında yönelik PSLV-C39 Görevi ısı kalkanında meydana gelen bir arıza nedeniyle sonuçlanamamıştı. İlk başarısız görev ise 20 Eylül 1993 tarihinde gerçekleştirilen PSLV-D1 fırlatmasında yaşanmıştı.

İlgili Olarak
Hindistan’ın Mikro Uydu Fırlatma Sisteminin ilk denemesi başarısız oldu
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.