2. Ordu Komutanlığı birlikleri tarafından, “Faaliyet Yılı Başlangıcı Arazi Tatbikatları” icra edildi. Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya üzerinden tatbikatlara ilişkin video slaytta HİSAR Hava Savunma Füze Sistemi, Leopard 2A4T1 modernizasyonu ve TASMUS (Taktik Saha Muhabere Sistemi) yer alması ilk bakışta dikkat çeken hususlardı.
HİSAR-A+ olduğunu düşünülen hava savunma füze sistemi ve Leopard 2A4T1 bir süredir sahada kendini göstermesi beklenen sistemlerdi. Ayrıca tatbikata dair görüntülerde T-155 Fırtına Kundağı Motorlu Obüs, ACV-15 ve M113 de yer aldı.
Kullanılan HİSAR füzelerinin hangi tip olduğu belirtilmese de taşıyıcı platformun kamyon olmasına ve füze kanisterlerinin boyutlarına bakılırsa HİSAR A+ füzelerinin kullanılmış olması kuvvetle muhtemel. HİSAR Hava Savunma Sistemleri, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Projesi olarak, Aselsan-Roketsan işbirliğinde yerli ve milli olarak geliştirildi. Harp başlığı ise TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirildi. 360 derece etkinliğe sahip sistem, 6 hedefe aynı anda angajman ve ateşleme yapabiliyor. HİSAR A+ Sisteminin önleme menzili 15 km iken, HİSAR O+ Sisteminin önleme menzili 25 km’yi buluyor.
Her türlü hava koşulunda çalışma yeteneğine sahip HİSAR; savaş uçakları, helikopter, havadan karaya füzeler, seyir füzeleri ve silahlı/silahsız insansız hava araçlarına (İHA/SİHA) karşı etkili oluyor. Stratejik ve kritik tesislere sahip ülkemizde mevcut ihtiyaç ve tehditlere uygun olarak tasarlanan HİSAR, ülke hava savunmasında ciddi bir güç çarpanı olacak.
HİSAR A+ Projesinde Atış İdare Cihazı ile koordineli çalışan Füze Fırlatma Sistemleri ve füzelerin envantere girmesinden sonra, son olarak tek başına görev yapabilmek üzere gerekli tüm alt sistemleri üzerinde bulunduran Kundağı Motorlu Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sisteminin (Otonom HİSAR A+) de teslimatı gerçekleşti. Böylece HİSAR A+ Sisteminin tüm unsurları Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi.
Otonom HİSAR A+ zırhlı mekanize ve hareketli birliklerin hava savunma görevini icra edecek. Sistem, zorlu arazi şartlarında hareket etme, hızlı mevzi değiştirme, kısa reaksiyon süresi ve tek başına görev yapabilme kabiliyeti ile ön plana çıkıyor.
Sahada kendini gösteren bir diğer yeni sistem ise ROKETSAN tarafından modernize edilen Leopard 2A4’ler oldu. Modernizasyon sonrası Leopard 2A4T olarak isimlendirilen tankların ilk 2 adedi Aralık 2020’de TSK’ya teslim edilmişti. Proje kapsamında toplamda 40 tankın modernize edilmesi planlanıyor. Tanklara entegre edilecek yeni zırhın 2019 Temmuz-Aralık ayları arasında balistik testleri yapıldı ve tüm atışlı testlerde tam koruma sağlandığı bilgisi vurgulandı.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.