Antalya’da düzenlenen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı ’21 sırasında T.C. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, HİSAR O+’nun teslimata hazır olduğunu açıkladı. Demir, sistemin imalatçı açısından hazır olduğunu, kullanıcı tarafının testlerinin sürdüğünü ifade etti. Demir ayrıca envantere girişin istek halinde 2021 sonuna kadar yetiştirilebilecek olsa da tarihin 2021 sonrasına kayabileceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 yılı bütçesine ilişkin sunumunda HİSAR O+’nın IIR güdümlü füzelerinin teslimatlarının 2022’de tamamlanacağını belirtmişti. TEKNOFEST’21 kapsamında HİSAR O+ hava savunma füze sisteminde kabul testlerinin Ekim 2021 içerisinde başlayacağı bilgisi edinilmişti. HİSAR O+ Hava Savunma Sistemi seri üretim sözleşmesine göre sistemin teslimatının 2024 yılına kadar tamamlanması hedeflenmekte.
Yerli ve Milli imkânlarla geliştirilen HİSAR O+ Sistemi dağıtık ve esnek mimari yeteneğiyle nokta ve bölge hava savunma görevleri icra edecek. HİSAR O+ Sisteminin batarya ve tabur yapılarında teşkilatlanma alt yapısı bulunuyor. Sistem; Atış Kontrol Merkezi, Füze Fırlatma Sistemi, Orta İrtifa Hava Savunma Radarı, Elektro Optik Sistem, Kızıl Ötesi Arayıcı Başlıklı Füze ve RF Arayıcı Başlıklı Füze unsurlarından oluşuyor.
HİSAR-O+ sistemi standart olarak batarya seviyesinde 18 (3 atıcı araç), tabur seviyesinde 54 (9 atıcı aracı) önleme füzesi bulundurmaktadır. Savaş uçağı tespit ve takip mesafesi 40-60 km olan sistem >60 hedef takip edebilmektedir. Sistem IIR güdümlü füzeleriyle 25 km, RF güdümlü füzeleriyle tahminen 25-35 km bandında azami menzile sahiptir.
İlgili Olarak
HİSAR O+ kızılötesi güdümlü füze teslimatları 2022’de tamamlanacak
HİSAR O+ hava savunma füze sisteminde kabul testleri başlıyor

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.