Kısa süre içerisinde Hava Kuvvetlerinin envanterine girecek HÜRKUŞ-II ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.
2024 yılının son günlerinde TUSAŞ yeni başarılara imza atmaya devam ediyor. 30 Aralık itibarıyla TUSAŞ’ın resmi X hesabından yaptığı paylaşıma göre HÜRKUŞ-II uçuşunu başarıyla tamamladı. Yapılan paylaşımda HÜRKUŞ-II’nin 6.500 feet irtifaya çıktığı, 140 knot hıza ulaştığı ve uçuş süresinin 20 dakika olduğu bilgileri aktarıldı.
Gelişmeyi resmi sosyal medya hesabından değerlendiren Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün şu açıklamalarda bulundu:
“Hava Kuvvetlerimize teslim edilecek HÜRKUŞ’un ilk uçuşunu izlemek, tarif edilemez bir gurur ve anlam dolu bir an. TUSAŞ Şehidimiz Zahide Hanım’ın kıymetli kızının çizdiği resmin de bu uçakta yer alması, bu başarının duygusal bir simgesi oldu. Başta TUSAŞ ve başkanlığımız personelimiz olmak üzere projede emeği geçen tüm paydaşlarımızı yürekten kutluyor, aziz şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.”
🔴🇹🇷HÜRKUŞ-II gökyüzünde!
🔸Kısa süre içinde Hava Kuvvetlerine teslim edilecek olan HÜRKUŞ-II ilk uçuşunu başarıyla tamamladı
✅6.500 feet irtifa
✅140 knot hız
✅20 dakika uçuş süresi
📎@TUSAS_TR pic.twitter.com/HtMa92Nb2D— Defence Turk (@Defence_Turk) December 30, 2024
Yapılan paylaşımda “Hedeflerimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz.” diyen TUSAŞ, geçtiğimiz aylarda teslimatlara en geç 2025 yılında başlanması beklendiğini ve HÜRKUŞ-II’nin üretiminin hızla devam ettiğini belirtmişti. Yine geçtiğimiz aylarda TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, yeni HÜRKUŞ versiyonunun daha hafif ve daha fonksiyonel olduğunu ifade etmişti.
Tandem oturma düzenli, alçak kanatlı, tek motorlu, turboprop eğitim uçağı HÜRKUŞ, temel eğitim ve savaş uçağı dönüşümü arasındaki tüm eğitim kademelerinde kullanılmak ve zorlu operasyonlarda yakın hava desteği görevlerini yerine getirmek üzere, yeni nesil gelişmiş eğitim ve hafif taarruz uçağı olarak üstün performans sağlaması amacıyla tasarlanmıştır.
Üstün aerodinamik tasarımı ve gelişmiş aviyonikleriyle dikkat çeken HÜRKUŞ-II, diğer versiyonları olan HÜRKUŞ-A ve HÜRKUŞ-B’ye göre nispeten daha hafif yapıdadır. Bu bağlamda ilk uçuşunu yapan HÜRKUŞ-II’nin genel özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Devriye ve Sınır Güvenliği
- Narkotikle Mücadele Operasyonları
- Yakın Hava Desteği
- Silahlı Keşif
- Havadan Tecrit
- Gözetleme ve Keşif
- Havadan İleri Hava Kontrolü
- Eskort ve Tarama
- Her İki Kokpitten Gelişmiş Görüş
- VFR/IFR (Görerek Uçuş Kuralları / Aletli Uçuş Kuralları) Kabiliyetli
- Anti-G Sistemi
- 1600 shp PT6A-68T Pratt & Whitney Canada Turboprop Motor
- Martin-Baker MK T16N 0/0 Fırlatma Koltukları
- 30 Saniye Ters Uçuş Kabiliyeti
- Uçak İçi Oksijen Üretme Sistemi (OBOGS)
- Kuş Çarpması Direnci için Güçlendirilmiş Kanopi
- Yüksek Şok Emici İniş Takımları
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.