Güney Koreli Hyundai Motor Grubu’na bağlı Hyundai Rotem, malzeme taşıma, savaş alanında keşif yapma ve yaralı kurtarma gibi kabiliyetlere sahip çok rollü insansız araçların tedariki için seçildi. Şirket 6 ay içinde iki numune ünite ve destek sistemini teslim edecek.
Güney Kore Savunma Bakanlığı tarafından yönetilen Savunma Edinme Programı İdaresi (DAPA), yapay zeka gibi yeni teknolojilerin uygulandığı ürünleri tanıtmayı amaçlayan hızlı bir satın alma ve tanıtım projesi için Hyundai Rotem’in askeri insansız kara araçlarını seçti.
Araç, uzun mesafeden hedefleri izleme veya vurma yeteneğine sahip olmak için uzaktan kumandalı bir silah istasyonuyla donatılmış vaziyette. Hyundai Rotem’in elektrikli tahrik sistemine sahip altı tekerlekli ve iki ton ağırlığındaki aracı, kızaklı bir direksiyon sistemi ile zorlu sürüş için havasız lastikler ve 360 derece dönebilme kabiliyetine sahip.
2.4 metre uzunluğundaki HR-Sherpa, saatte 40 kilometre hıza kadar ulaşabiliyor. Su soğutmalı bir akü sistemi ve entegre bir ısı yönetim sistemi, araca uzun mesafeli sürüş ve tüm koşullarda operasyon imkanı tanıyor. Araç, ateş gücü desteği ile birlikte, uzaktan kumanda edilerek keşif ve malzeme teslimi işlevlerini yerine getirebiliyor.
Gelişen teknoloji ile birlikte insansız sistemler yüksek büyüme potansiyeli kazandı. Gelecekte insansız tanklara ve zırhlı araçlara otonom sürüş teknolojisinin uygulanması ile savaş yeteneklerinde büyük gelişmeler yaşanabilecek. Bu uygulamalar, güvenli ve etkili saldırı kabiliyetlerini beraberinde getirecek.
Hyundai Rotem, askeri ve sivil kullanım için ek insansız araçlar geliştirmeyi planlıyor. Kasım 2019’da KT, 5G tabanlı İKA’lar ile kullanılmak amacıyla bir kontrol kulesi platformu ve uzaktan işletim sistemi geliştirmek için Hyundai Rotem ile ortaklık kurmuştu.
Hyundai Rotem
Hyundai Rotem, demir yolu araçları, savunma ürünleri ve tesis ekipmanları üreten Güney Koreli bir şirkettir. Hyundai Motor Grubu’nun bir parçasıdır. Hyundai Rotem demir yolları bölümü, elektrikli trenler, yüksek hızlı trenler, lokomotifler, yolcu vagonları ve yük vagonları dahil olmak üzere çeşitli demir yolu taşıtlarını üretmektedir. Şirket sadece yurt içinde değil, aynı zamanda dünya çapında 35 ülkeye de bu ürünleri tedarik etmektedir. Şirket, demir yolu araçlarının temel elektrik ekipmanının montajı ve tren kontrol sistemleri, motorları ve yardımcı güç üniteleri dahil olmak üzere çeşitli elektrik sistemlerini de üretmektedir.
Şirket, Temmuz 2006’da Türkiye’de ortak Eurotem A.Ş. şirketini kurmuştur. Eurotem, Türkiye’de hızlı tren ve tramvay setleri ve çeşitli demir yolu araçları üretmektedir. Ülkemizde Adana ve İstanbul metroları ile İzmir tramvay hattı gibi projeleri gerçekleştirmiştir. Hyundai Rotem Savunma bölümü, Kore Cumhuriyet Ordusu (ROKA) ihtiyaçları doğrultusunda ihtiyaç duyulan çeşitli kara araçları ve sistemlerinin araştırma-geliştirmelerini, tasarımını, üretimini ve idamesini sağlamaktadır. Hyundai Rotem, K1A1 ve K2 Black Panther ana muharebe tankı, tekerlekli ve paletli zırhlı personel taşıyıcıların da üretimini gerçekleştirmektedir.
Hyundai Rotem ve Hanwha Defense
Hyundai Rotem, K3 hafif makineli tüfekle donatılmış dört tekerlekli bir İKA geliştiren Hanwha Defense ile yarıştı. Hanwha, geliştirdiği İKA’yı, yüksek yüklü muharebe malzemelerinin taşınmasını destekleyerek piyade birliklerinin dayanımını ve savaşma kabiliyetini iyileştirebilecek bir silah sistemi olarak tanımladı. Ayrıca şirket, aracın uzaktan arama ve keşif görevlerini yürütmesi için dronlar ve bir kontrol sisteminden destek alabileceğini belirtti.
Hanwha’nın dört tekerlekli İKA’sı, gün ışığı ve soğutmasız termal kamera içeren bir elektro-optik kızılötesi sistemle donatıldı. 160 kilogramlık bir yük kapasitesi ile araç, saatte azami 20 km hıza ulaşabiliyor. Azami yüzde 60’lık bir dik eğimi tırmanabiliyor ve yüzde 30’luk bir yan eğimi aşabilir.
İlginizi Çekebilir:
Türkiye, Altay AMT’yi hayata geçirmek için Güney Kore ile görüşüyor
Savunma Sanayii Takipçisi, Avrupa Birliği & NATO Güvenlik Politikaları Araştırmacısı