ROKETSAN İHA-230’un ilk ihracatını gerçekleştirdi.
ROKETSAN süpersonik füzesi İHA-230’un ilk ihracatını gerçekleştirdi. Bu bağlamda İHA-230, Türkiye’nin ilk hava-kara süpersonik balistik füzesidir. ROKETSAN tarafından geliştirilmiş olan füze, Bayraktar AKINCI TİHA platformuyla birlikte kullanılmaktadır.
Konuyla ilgili olarak ROKETSAN tarafından yapılan paylaşımda ise şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizin ilk süpersonik füzesi olan ve BAYRAKTAR AKINCI platformuyla birlikte kullanılacak olan İHA-230’un ilk ihracatını gerçekleştirdik. Güçlü iş birliğimizi sürdürerek, her geçen gün ülkemiz için üretmeye ve güçlenmeye devam edeceğiz.”
Dünyada ilk ve tek: İHA-230 Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füze
İHA-230’u ilk kez Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’23’te sergileyen ROKETSAN, bu sistemi dünya pazarlarında da geniş bir müşteri kitlesini ulaştırmayı hedefliyor. Türkiye’nin SİHA alanında yakaladığı başarıyla birlikte bu ürünlerin etkin operasyon menzili artarken buna karşın daha uzun menzillerden hedef angajmanı sağlayan hava savunma sistemleri de geliştiriliyor. Mevcut SİHA’ların operasyon bölgesine güvenli mesafeden atış gerçekleştirebilmesi, attığı füzenin hedefe çok kısa sürede angaje olması ise bu noktada önem kazanıyor. Uzak menzilden ve ses hızının üzerinde hedefine ulaşan İHA-230’a karşı hava savunma sistemlerinin karşı tedbir alamaması ise bu sistemi öne çıkarıyor.
Geniş menzil aralığına sahip maliyet etkin bir ürün olan İHA-230; yüksek hızla, kısa sürede, yüksek irtifadan hedefe ulaşıyor. Gece ve gündüz operasyon yapabilecek İHA-230, sabit kara, deniz hedeflerine, hava savunma radar ve haberleşme sistemlerine, hafif zırhlı kara veya deniz araçlarına, komuta merkezi gibi kritik tesislere, personele ve fırsat hedeflerine karşı etkin bir güç oluşturuyor. Ayrıca 20 km’ye kadar yakın menzildeki çok kritik bir hedefin anlık istihbarat ile saniyeler için vurulabilmesi da sistemin kabiliyetleri arasında yer alıyor.
Operasyonel kullanım alanı füzenin bırakıldığı hız ve irtifaya bağlı olarak azami 150 kilometre olarak belirlenirken; SİHA’lardan bu menzile ulaşan bir başka sistem olmaması onu dünyadaki rakiplerinden farklı kılıyor. Parçacık etkili harp başlığı bulunan İHA-230’a farklı hedef tiplerine karşı termobarik, yarı delici, çok maksatlı gibi harp başlıklarının da eklenmesi planlanıyor. Ayrıca lazer arayıcı başlık entegre edilmesi ile ilgili de çalışmalar yürütülüyor.
İlgili Olarak