İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson 11 Şubat’ta, İngiltere’nin yıl sonuna kadar düşman hava savunma sistemlerini şaşırtmak ve bunaltmak için sürü drone’ları (swarming drones) sahaya süreceğini açıkladı.
Londra’daki Royal United Services Institute (RUSI) ‘da konuşan Gavin Williamson; “Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF), 2019’un sonunda konuşlandırılmak üzere düşman hava savunma sistemlerini karıştırabilecek ve üstesinden gelebilecek ağa sahip drone sürüsü filolarını” kullanılacağını söyledi.
Bir Savunma Bakanlığı sözcüsü Jane’den gelen daha fazla bilgi talebine cevap maksatlı; “Kraliyet Hava Kuvvetleri, yeni “sürü drone” konseptiyle yeni bir filo oluşturacak. Sürü, düşman radarı ve füze sistemlerini avlayacak ve daha sonra onları önlemek veya yok etmek için diğer uçağımıza işaret edecek. Değişen düşman tehdidine karşı gelebilmek için hızlı seri üretim yapabilen esnek tasarımlar geliştirmek amacıyla ticari yeniliği ve Savunma Bakanlığı’nın savaşla mücadele uzmanlığını birleştirerek sürüyü hızlı bir şekilde sunmayı planlıyoruz.”

Savunma Bakanlığı, yeni filonun bağımsız bir filo olup olmayacağına mevcut veya gelecekteki bir hızlı jet filosuna bağlı olup olmayacağına henüz karar vermediğini de sözlerine ekledi.
Williamson fiyatlandırma konusunda herhangi bir ayrıntı vermezken, masraflarının tamamen karşılandığını ve finanse edildiğini söyledi.
Temmuz 2018’de Kraliyet Hava Kuvvetleri kaynakları Jane’e verdiği demeçte, servisin insanlı savaş araçlarının savunulan hava sahasında çalışmasına yardımcı olmak için insansız hava aracı kümelerini kullanma konusuna bakmak için bir örnek proje üstlendiğini söyledi. RAF’ın Hızlı Yetkinlik Ofisi (Rapid Capabilities Office -RCO) liderliğindeki Hafif Ekonomik Özgün Savaş Uçağı (Lightweight Affordable Novel Combat Aircraft -LANCA) projesi, böyle bir uygulama için ‘sadık kanat’ konseptine bakıyordu.
BAE Systems şirketinin hava birimi strateji direktörü Michael Christie, Janes’e o sırada LANCA konseptinin Savunma Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından yönetilen ABD Gremlin projesine benzer olduğunu söyledi.
Türkiye’de Savunma Teknolojileri Mühendislik -STM ve Havelsan sürü drone teknolojileri üzerinde çalışıyor. STM hali hazırda tekil görev yapabilen kamikaze drone’larını piyasaya sürmüş durumda. Uçaklar üzerinden bırakılabilen drone çalışmalarının olup olmadığı hakkında ise henüz kamuoyu ile bilgi paylaşılmadı.

Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.