İran, deniz kuvvetleri gücünü hızla arttırmak istiyor
Silahlı kuvvetlerine büyük ölçüde yatırım yapan İran; kara, hava ve deniz kuvvetlerinin muharebe kabiliyetini arttırmak üzere savunma sanayii alanında çeşitli projeler yürütmekte. Özellikle 2021 yılı içerisinde deniz kuvvetlerinin modernizasyonu kapsamında sürat teknelerinin, hızlı taarruz botlarının ve diğer askeri gemilerin İran Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmesi yanı sıra daha büyük ölçekli savaş gemisi ve denizaltılar, deniz kuvvetlerinin operasyonel kabiliyetinde artırma gayretini göstermekte.
Iran Press’in aktardığı üzere, İran’ın askerî alanda yürütmekte olduğu proje ve stratejiler neticesinde bilgilendirme yapan İran Donanması Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Seyed Morteza; İran İslam Cumhuriyeti Ordusu’nun stratejik kabiliyetinin gelişmesinin, birçok ülkenin ticari ve petrol gemilerinin “güvence” altına alınmasına olanak sağladığını ifade ederken, “İran Donanması, gemi, muhrip ve savaş gemisi üretiminde stratejik bir güç olarak dünyanın en büyük güçlerinden biridir. İran Deniz Piyadeleri ekipman, hazırlık ve insan gücünün eğitimi açısından ülkeyi her noktada savunacaktır. Aynı zamanda donanım açısından da insan kaynakları eğitimi en iyi noktada. Hazırlık açısından, tüm açık sularda ve okyanuslarda İran İslam Cumhuriyeti’nin çıkarları savunuluyor.” açıklamalarına yer verdi.
İran Deniz Kuvvetleri’nin güç kapasitesinin arttırılması için dikkat çeken projeler arasında İran’ın üreteceği yeni denizaltılar bulunmakta. İran kendi tasarımı yarı ağır denizaltı sınıfı olan Fateh sınıfı denizaltıya sahip. Denizaltı gücünün arttırılması için 2021’in Mart ayı içerisinde İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun hafif ve yarı ağır sınıflarda yerli denizaltılarla donatılacağı belirtilmişti. Ayrıca 2020 yılının Nisan ayı içerisinde İran Donanması için yeni bir destroyer inşasına başladığı açıklanmıştı.
İlgili Olarak:
İran Devrim Muhafızları’na 340 adet sürat teknesi teslimatı yapıldı
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencisi. Savunma politikaları ve savunma sanayii meraklısı.