İran hava savunma füze sistemlerini Suriye’de konuşlandırmak istiyor.
İran kendi sınırlarının ötesinde füze savunma sistemi işleten, çok az ulustan biri olmak istiyor. Tehran Times’ın raporunda, Temmuz 2020’de Suriye rejimi ile imzalanan bir anlaşmaya atıf yapılarak İran’ın hava savunma füze sistemlerinden ikisini Suriye topraklarına konuşlandırmak istediği belirtildi.
Açıklandığı üzere konuşlandırılması söz konusu olan Bavyera-373 ve Khordad-3 adlı hava savunma füze sistemleri, Rus yapımı S-300 hava savunma sisteminin muadili. Ayrıca Khordad-3 hava savunma sisteminin ABD ordusuna ait MQ-4C Triton tipi İHA’yı vurduğu da İranlı kaynaklarca kayıtlara geçmişti.
Tehran Times’dan alıntı yapılarak ilgili gelişme, “İki ülke, Suriye hava sahasında yer alma kurallarını değiştirmeye ve İsrail baskınlarına yanıt vermeye karar verdi.” şeklinde yorumlanıyor.

İsrail’in Saldırıları Önlenecek
İsrail, tehdit algılamaları kapsamında Suriye’de konuşlu olan Hamas ve Hizbullah’a ait noktalar ile Irak’ta da İran destekli Haşdi Şabi’ye ait mühimmat depolarına ve askeri üslerine sürekli hava saldırıları gerçekleştirmektedir. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bahse konu saldırılar için gerekçesi “İran saldırılarını engellemek” olarak Tehran Times raporunda yer aldı.
Bunun yanında Rus teknisyenler, Suriye’de halihazırda konuşlandırılmış en gelişmiş hava savunma sistemleri olan Rus S-300/400 hava savunma sistemlerini kontrol ediyor. Ancak rapora göre İsrail saldırılarında bu sistemler hiç kullanılmadı veya kullanılamadı. Bunun üstüne yanlışlıkla IL-20M Rus uçağı vuruldu. Bu olayların neticesinde, Rusların Suriye’de radar ve komuta-kontrol entegrasyonunun olmadığı iddiası gündeme gelirken, Rusya kaza ile ilgili olarak İsrail’i suçladı.
Şimdi ise İran, vekillerini korumak, müttefikleri Irak ve Suriye’nin savunmasını desteklemek ve İsrail’i caydırmak için hava savunma füze sistemlerini sınırlarının ötesine konuşlandırmak istiyor.
Sınırların Ötesinde Hava Savunma Sistemi İşletmek
Rusya, Suriye ve Doğu Ukrayna’da farklı hava savunma sistemleri konuşlandırdı. Rapora göre Türkiye de Suriye ve Libya’ya hava savunma sistemleri kurdu. ABD, hava savunma sistemlerini Avrupa ve Asya’ya çoktan yaydı.
İran ise kendi sınırları ötesinde füze savunma sistemlerini işleten çok az ulustan biri olma yolunda ilerlerken İsrail’in, Suriye’de kendisine tehdit oluşturacak olan İran hava savunma füzelerinin konuşlandırılmasını önleyebileceği belirtiliyor.
Eğer İran ihtimallerin üstesinden gelir ve hava savunma sistemlerini konuşlandırıp, yönetebilirse Irak ve Levant Bölgesi’nde stratejik öneme sahip bölgeleri kapsayan A2/AD (anti access/ area denial, girişi önleme/bölgeyi koruma) kabiliyetine sahip olacak.

İsrail, İran’ın Nükleer Tesislerini Sabote Ediyor
EurAsian Times’ın daha önce bildirdiği gibi İran’da Natanz nükleer tesisinde bir patlama meydana gelmişti. İran, İsrail ve ABD tarafından planlanan ‘siber saldırı’ olduğunu iddia etti. Faillere misilleme sözü vermesinden sonra, İsrail ve İran arasındaki gerginlikler artmaya devam etti.
Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü (Washington Institute for Near East Policy) üyesi Simon Henderson, Natanz’daki patlamanın tesisi hizmet dışı bıraktığına inanıyor. Tahran’ın muhtemelen gelişmiş santrifüjler üretmek için başka alternatifi de yok.
Bu, İran’ın nükleer programını bir veya iki yıllık gerileme yaşamasına neden oldu. Diğer ülkelerden gelen istihbarat kaynakları da benzer sonuçlara vardıklarını dile getiriyor. İran, İsrail’in saldırının arkasında olduğunu iddia etmesine rağmen İsrail sessizliğini korumaya devam ediyor. Saldırıların arkasında olduğu konusu gündeme getirildiğinde İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, “İsrail’in bölgedeki her olayın sorumlusu olması gerekmiyor” açıklamalarını yaptı.
İsrail Başbakanı Netanyahu, yıllardır tesise hava gücü kullanarak saldırmayı düşünmüş. Ancak, ABD ile olan bağlara zarar verme ve Tahran’la savaşa girme korkusuyla yapmamıştı. Planlanan saldırı, 2015 yılında İran ile Avrupa Birliği arasında Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) imzalanmasının ardından rafa kaldırılmıştı.

İlgili Olarak
İsrail savaş uçaklarına karşı Suriye’den ateşlenen hava savunma füzesi Lübnan’a düştü
Makine Mühendisi. Savunma sanayii teknolojileri takipçisi, araştırmacısı.