İran, Ukrayna-Rusya savaşında aktif olarak kullanılan Şahit-136 kamikaze İHA’nın yeni varyantını tanıttı.
İran, Ukrayna-Rusya savaşında aktif olarak kullanılan Şahit-136 kamikaze İHA’nın yeni varyantını tanıttı. Paylaşılan görüntülerde Şahit-136’nın yeni bir turbojet motora sahip olduğu görülmekte. Bahse konu sistem halihazırda MD550 adı verilen bir piston motoru kullanmaktaydı.
Bu motor kamikaze İHA’nın yüksek sesle çalışmasına sebep olmaktaydı. Yeni bir motora sahip Şahit-136’nın mevcut varyanta göre çok daha sessiz hale geleceği ve aynı zamanda hızının da artacağı öne sürülüyor. İHA’nın menzili yeni motor ile azalsa da hızının önemli ölçüde artması, düşman hava savunma sistemlerinin daha kolay üstesinden gelinmesine olanak tanıyacak.
Buna ek olarak videoda Khodro Arya kamyonuna monte edilmiş fırlatıcı da görülmekte. Mevcut varyantı roket motoruyla fırlatılan Şahit-136’nın turbojet motorlu varyantı hareket halindeki kamyon ile fırlatılmakta. Aracın hareketi ile kamikaze İHA’ya başlangıç hızı veriliyor ardından motor ateşlemesi ile Şahit-136 hedefine doğru yola çıkıyor.
Şahit-136’da bulunan Avrupa parçaları
İngiliz The Guardian tarafından yapılan habere göre Ukrayna şehirlerine yapılan saldırılarda kullanılan İran üretimi kamikaze İHA’lar Avrupa bileşenleriyle dolu. Ukrayna Hükümeti’nin G7 hükümetlerine sunduğu 47 sayfalık belgede, son üç ayda batı teknolojisine sahip insansız hava araçları (İHA) kullanılarak şehirlere 600’ün üzerinde baskın yapıldığı iddia ediliyor.
Guardian’ın ele geçirdiği belgeye göre, batılı şirketler tarafından üretilen 52 adet elektronik parça Şahit-131’de; 57 adet elektronik parça ise 2.000 km uçuş menziline sahip Şahit-136 modelinde bulundu. Çok uluslu bir İngiliz şirketinin Polonyalı bir yan kuruluşu da dahil olmak üzere beş Avrupalı şirket, tanımlanan bileşenlerin orijinal üreticileri olarak adlandırılıyor. Üreticiler arasında genel merkezleri yaptırım koalisyonu ülkelerinde bulunan şirketler var: ABD, İsviçre, Hollanda, Almanya, Kanada, Japonya ve Polonya.
Bu bağlamda parçaları tespit edilen batılı şirketlerin herhangi bir usulsüzlük yaptığına dair herhangi bir iddia bulunmuyor. Yapılan açıklamada “İran İHA üretimi adapte oldu ve çoğunlukla tedariki zayıf olan veya hiç kontrol edilmeyen mevcut ticari bileşenleri kullanıyor.” denildi.
Ukrayna raporuna göre paylaşılan gümrük bilgileri, İran’a yapılan ithalatın neredeyse tamamının Türkiye, Hindistan, Kazakistan, Özbekistan, Vietnam ve Kosta Rika’dan kaynaklandığı belirtilmekte.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı