İspanya, NATO’nun Türkiye’ye Destek Misyonu’na katılımının onuncu yıl dönümünü kutluyor.
26 Ocak 2025 tarihinde NATO’nun Türkiye’ye Destek Misyonu kapsamında İspanya’nın yer konuşlu hava savunma sistemleri konuşlandırmasının onuncu yıl dönümü kutlandı. Bu bağlamda İspanyol birlikleri, 2015 yılından bu yana Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) operasyonel komutası ve Müttefik Hava Komutanlığı operasyonel kontrolü altında bir Patriot bataryası ile Adana’da konuşlanmış durumda.
“Türkiye’nin savunması aynı zamanda İspanya’nın da savunmasıdır” ifadelerini kullanan İspanya Büyükelçisi Cristina Latorre Sancho, açıklamasının devamında “Sizler İspanya ve NATO’nun sahip olduğu değerleri ve müttefiklerimizle dayanışmayı temsil ediyorsunuz.” ifadelerine yer verdi.
🔵🇪🇸İspanyol hava savunma sistemlerinin 🇹🇷Türkiye'de 10. yılı
🔸NATO'nun Türkiye'ye Destek misyonu kapsamında İspanya'nın kara tabanlı hava savunma sistemleri konuşlandırmasının 10. yıldönümü kutlandı
🔸İspanyol birlikleri 2015 yılından bu yana Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı… pic.twitter.com/UtXjtYn0tk— Defence Turk (@Defence_Turk) January 27, 2025
NATO’nun Türkiye’ye Destek Misyonu, Patriot hava savunma savunma sistemi aracılığıyla Türkiye’nin hava savunma yeteneklerini artırmaktadır. Bu sistem, NATO hava savunma ağına entegre edilmiştir ve Türk nüfusunun ve topraklarının korunmasına katkıda bulunmaktadır.
Bahse konu Misyon, 2013 yılında başlamıştır. NATO Dışişleri Bakanlarının Türk Hükümetinin destek talebini karşılama kararını takiben 2015 yılında ise İspanyollar tarafından Patriot hava savunma sistemleri konuşlandırılmıştır. Başlangıçta ABD, Almanya ve Hollanda da Patriot bataryalarını komşu Suriye’deki savaş sırasında ortaya çıkan füze tehdidine karşı koruma sağlamak üzere konuşlandırmıştı.
NATO tarafından yapılan açıklamada “İspanyol Patriot bataryasının geçtiğimiz 10 yıl boyunca faaliyetlerini sürdürmesi, ev sahibi ülke olarak Türkiye’nin iş birliği ve ABD Hava Kuvvetleri 39. Hava Üssünün sağladığı destek sayesinde mümkün olmuştur. Bu ortak iş birliği, müttefikler arasındaki dostluk bağlarının altını çizmekte, ittifak ve değerlerine olan bağlılıklarını bir kez daha teyit etmektedir.” ifadeleri yer aldı.
İncirlik Hava Üssü Komutanı Tuğgeneral Kemal Güleç ise “İspanyol halkına ihtiyaç duyduğumuz anda bize verdikleri destek için teşekkür ediyor ve bu dostluk ve işbirliğini sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
İlgili Olarak
Trakya Elektrik Elektronik Mühendisiliği Bölümü öğrencisi. Savunma sanayii meraklısı.