İsrail Savunma Bakanlığı, 6 Temmuz’da Ofek (Ufuk) Casus Uydu Programına ait Ofek 16 uydusunu fırlattığını bildirdi. Fırlatmadan bir süre sonra uydunun yörüngesine yerleştiği ve veri iletişimin sağlandığı açıklandı.
İsrail Savunma Bakanlığı, “Uydumuz planlandığı gibi yörüngede yerini aldı ve veri iletimini gerçekleştirdi.” açıklamasında bulundu.
Savunma Bakanı Benny Gantz, “Bu gelişme bir çok savunma kuruluşumuz için, özellikle de IAI için olağanüstü bir başarıdır.” ifadelerini kullandı.

Fırlatmanın gerçekleşeceği kamuoyuna duyurulmadı, fırlatmadan bir süre sonra İsrail Savunma Bakanlığı tarafından duyuruldu. Elektro-optik keşif/gözetleme uydusu olan Ofek 16’nın fırlatıcısı Shavit-2 (Shavit>Comet), 1982 yılında IAI ile Fransız Dassault Aviation şirketi ile geliştirilen Jericho balistik füze tasarımından türetildi. IAI ana yüklenici konumunda bulunurken Elbit Systems ve Rafael şirketleri de katkıda bulundu. Shavit-2, 1988 yılında Ofek 1 uydusuyla ilk fırlatma görevini gerçekleştirdi.
Ofek uyduları da, IAI tarafından geliştirilip üretildi. Uydunun faydalı yük üretiminde Elbit Systems’de yer aldı.
Programa ait bilinen son fırlatma, 2016 yılında Ofek 11 uydusuyla gerçekleşti. Ofek 12, 13, 14 ve 15’e ait kamuoyuna duyurulan bir fırlatma gerçekleşmedi. Fırlatmaların henüz gerçekleşmemiş olması da ihtimal dahilinde.
IAI and The Israel Ministry of Defense have launched the “Ofek 16” satellite earlier today. watch the video from the launch.https://t.co/xfhJHhCFre pic.twitter.com/sSr8hdSVyJ
— Israel Aerospace Industries (@ILAerospaceIAI) July 7, 2020
Uydu İsrail’in tek sahil şeridi olan Tel Aviv sahillerinde bulunan Palmachim Üssü’nden Shavit-2 roketiyle gönderildi. Normalde fırlatmalar, Dünya’nın dönüş hızından faydalanmak amacıyla Dünya’nın dönüş yönüyle aynı yönde gerçekleşir. Fakat Palmachim Üssü’nden gerçekleşen fırlatmalar retrograd yörünge olarak bilinen, Dünya’nın dönüş yönünün tersinde bir yörüngeyi izler. Yani batı yönünde gerçekleşen bir fırlatma, hiç yoktan doğu yönünde bir hız bileşenine sahiptir. Bu da haliyle, görevde kullanılacak yakıtın miktarını artırır.
Sonuç itibariyle 3 fazlı ve katı yakıtlı Shavit-2 roketi Akdeniz üzerinden yükselir. Bu şekilde, roketin parçaları İsrail’le iyi ilişkileri olmayan ülkelerin topraklarına değil, Akdeniz’e düşer.
İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu, resmi Twitter hesabından paylaştığı gönderide, “Güvenlik çalışmalarımızı bırakmayacağız. Ofek 16’nın başarısı İsrail’in düşmanlarına, yakın düşmanlarına ve uzaktaki düşmanlarına karşı hareket etme kabiliyetlerimizi büyük ölçüde artırıyor. Denizde, karada, havada ve uzayda kabiliyetlerimiz artıyor.” dedi.
Ofek 16’nın Fırlatılış Videosu
uzay ve savunma sanayii teknolojileri meraklısı, defenceturk.net te araştırmacısı.