Amerikan Boeing firması ve Japon Hamamatsu firması Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri bünyesindeki “Havadan Erken İhbar ve Kontrol” (AWACS/HİK) uçaklarını yükseltecek.
ABD Savunma Bakanlığı (DoD) tarafından 23 Haziran 2020’de yayınlanan sözleşmeye göre, Boeing Co. ve Hamamatsu, Japon AWACS uçaklarının görev bilgi işlem yükseltme (MCU) montaj ve kontrolü (I&CO) ve Otomatik Bağımlı Gözetim Yayın Çıkışını (ADS-B Out) geliştirmek için sözleşme imzaladı.
Sözleşme değişikliği, 4 uçağın ADS-B Out özelliğinin yükseltilmesini kapsıyor. ADS-B Out, Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) kartının eklenmesini içeren Raytheon APX-119 transponder için bir yazılım ve donanım güncellemesidir.
E-767 AWACS I&CO programı kapsamında, GPS kartı Japonya’ya ait 4 uçağa monte edilecek ve 3 adet yer destek tesisinin geliştirilmesiyle başarıya ulaşacak.
Bu değişiklik, Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri’ne yapılan Yabancı Askeri Satışları (FMS) içeriyor.

Boeing E-767 AWACS
AWACS, Boeing E-767 tabanlı bir havadan erken ihbar ve kontrol uçağıdır. Japonya Hava Öz Savunma Kuvveti’nin gereksinimlerine yanıt olarak tasarlanmıştır ve esasen Boeing E-3 Sentry’nin bir Boeing 767-200 üzerinde kurulu gözetim radarı ve hava kontrol uçağı olan halidir.
E-767’nin Japon hükümeti tarafından satın alınması iki aşamaya ayrılmıştır. İlk aşama, bir ticaret şirketi Itochu Corporation aracılığıyla Japon hükümeti tarafından üzerinde oynama yapılmamış 767 uçağının satın alınmasıydı. İkinci aşamada, uçaklar ABD ve Japon hükümeti yüklenicileri tarafından ABD Dışişleri Bakanlığı Satış kuralları uyarınca denetlenen AWACS ekipmanlarını taşıyacak şekilde modifikasyonlardan geçti.
AWACS radarı, alanın 360° görüntüsünü sağlar. Operasyonel irtifalarda , 320 km’den daha uzak hedefleri tespit edebilir. Hedefleri kategorize ederek ayrı ayrı ele alabilir ve bunlar uçağın içindeki ekranlardan görüntülenir.
767 AWACS uçağı maksimum 800 km / s hızla uçabilir. Uçağın menzil ve servis irtifası sırasıyla 10.370 km ve 12.222 m’dir. Uçağın uçuş süresi ise 300 nm (482 km) yarıçapında 13 saattir. Uçağın maksimum kalkış ağırlığı 175.000 kg’dır.

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.