Japonya Savunma Bakanlığı, dikey kalkış ve iniş (VTOL) yeteneğine sahip insansız hava aracının (İHA) çalışmalarına 2025 yılında başlanacağını bildirdi.
Japonya Savunma Bakanlığı, dikey kalkış ve iniş (VTOL) yeteneğine sahip insansız hava aracının (İHA) araştırma ve geliştirme çalışmalarına 2025 Mali Yılı’nda başlayacağını duyurdu. Bu bağlamda VTOL İHA’nın Japonya Kara Öz Savunma Kuvvetleri (JGSDF) birimleri tarafından işletilmesi öngörülüyor. Uçuş menzili ve yük gibi ayrıntılı özellikler gelecekteki tasarım sürecinde kararlaştırılacak.
Bakanlık, FY2025 bütçe talebinde FY2025-2027 için VTOL İHA çalışması için 4,6 milyar JPY (28 milyon Euro) talep etti. Bu bağlamda FY2027-2028’de ise Satın alma, Teknoloji ve Lojistik Ajansı (ATLA) ve JGSDF birimleri çalışma sonuçlarını doğrulamak için testler yapacak. Testler için bütçe ayrı olarak talep edilecek. Seri üretim, test sonuçlarına bağlı olarak değerlendirilecek.

ESD tarafından yapılan habere göre JGSDF operasyonları için 150 kg’dan daha az ağırlığa sahip VTOL İHA’lara yönelik bir talep bekleniyor. Projenin amacı, belirli bir hava aracının geliştirilmesinden ziyade VTOL İHA’larının operasyonel yönlerine daha fazla odaklanmak. Proje, açık mimari ve modüler tasarım, çevik tasarım ve üretim süreçlerinin yanı sıra bu özellikleri bir dizi İHA sistemine entegre etmek ve uygulamak için bir metodoloji kurmayı hedefliyor.
2024 yılının Ağustos ayında ATLA tarafından yayımlanan belgeye göre geliştirilecek VTOL İHA, tek bir modele dayalı olarak taarruz, keşif ve kargo taşıma gibi birden fazla görev için yeniden yapılandırılabilecek şekilde tasarlanacak. Böylece İHA’nın gövdesi, pilotaj yöntemleri ve yazılımı mümkün olduğunca standartlaştırılarak, İHA’nın çalıştırılmasının getirdiği eğitim ve lojistik yükü azaltılacak. Ek olarak İHA’da raftan hazır ürünlerin (COTS) de kullanılması planlanıyor.
Savunma Bakanlığı’ndan sorumlu yetkiliye göre İHA’nın müfreze seviyesindeki ön cephe birlikleri tarafından çalıştırılması amaçlanıyor. İHA’nın görev yükünün yaklaşık 30 kg olması beklenirken, gövdenin sabit kanatlı, muhtemelen VTOL operasyonları için pervaneli olması bekleniyor. Ayrıca, hem menzile hem de düşük gürültüye ulaşma perspektifinden, bir motor ve bataryayı birleştiren bir hibrit tahrik sistemi umut verici olarak değerlendiriliyor.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı