Japonya Savunma Bakanlığı, uzun menzilli füze geliştirmek amacıyla Mitsubishi Heavy Industries’e yatırım yapacak.
Japonya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada uzun menzilli füze geliştirilmesi için Mitsubishi Heavy Industries’e yatırım yapacağını duyurdu. Bakanlığın açıklamasına göre yeni füzeler için Mitsubishi Heavy Industries’e toplamda 3 milyar dolara yakın yatırım yapılacak. Bu kapsamda iki taraf arasında anlaşma imzalandığı belirtilmekte. Anlaşma, gelişmiş uzun menzilli füze ve hipersonik füze geliştirilmesini içeriyor. Yeni füzelerin 2026 yılına kadar konuşlandırılması bekleniyor.
Ağustos 2022’de Japonya merkezli The Japan Times’ın haberine göre, Çin ile arasındaki füze açığını kapatmak amacıyla Japonya, 1000’den fazla uzun menzilli seyir füzesi stoklamayı planlamıştı. Ayrıca karadan fırlatılan Type-12 füzelerinin konuşlandırılması ve menzillerinin yaklaşık 200 kilometreden (124 mil) 1.000 km’nin üzerine çıkarılması hedefleniyordu. Bu sayede Japonya, füze menzillerini güneybatı taraflarında yer alan adaları ve Kyushu bölgesini de içine alacak şekilde genişletebilecekti.
Söz konusu raporda, gemi ve havadan fırlatma kabiliyetine sahip olması öngörülen silahların Çin ve Kuzey Kore kıyılarını atış menziline alacağı belirtilmekteydi. Bahse konu sistemleri erken bir tarihte elde etmek için Japon Savunma Bakanlığı’nın 2023 mali yılı için ilk bütçesini açıkladığı zaman bu silahlara yönelik talepleri de dahil edebileceği aktarılmaktaydı.

Type-12
Şu anda Japonya’nın cephaneliğinde bulunan Type-12 füzeleri, Japon Mitsubishi Heavy Industries tarafından 2012 yılında geliştirilen, tekerlekli askeri araçlara monteli bir gemisavar füzesidir. Type-12, Type-88 satıhtan satıha füzenin bir geliştirilmiş varyantıdır. Type-12, gelişmiş Arazi Kontur Eşleştirme (TCM) ve Hedef Ayırt etme yetenekleri sayesinde rota ortasında GPS güdümü ve daha iyi hassasiyet ile INS’ye sahiptir.
Füze, ilk ve orta rota hedeflemesinin diğer platformlar tarafından sağlanabileceği ağ bağlantılıdır ve ayrıca daha kısa yeniden yükleme süreleri, daha düşük yaşam döngüsü maliyetleri ve 124 mil (108 NMI; 200 km) menzile sahiptir. Füze, Japon BVRAAM füzesi AAM-4B ile aynı Ka-bandı Aktif Elektronik Tarama Dizisi (AESA) radar arayıcısını paylaşmaktadır.

İlgili Olarak
Japonya, İngiltere ve İtalya tarafından geliştirilen savaş uçağı ilk kez görücüye çıktı
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı