KAAN savaş uçağı için TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen SOM-M seyir füzesi, satha atılan orta menzilli mühimmat ailesinin en son üyesi olarak tanıtıldı.
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen SOM-M seyir füzesi ilk kez IDEF 2025 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda görücüye çıktı. Milli Muharip Uçak KAAN için geliştirilen SOM-M seyir füzesi, Türkiye’nin ilk seyir füzesi SOM silah sistemi ailesinin en yeni üyesi olarak tanıtıldı.
Hareketli su üstü ve kara hedeflerine karşı yüksek vuruş hassasiyeti sunan SOM-M, düşük görünürlüğü ve orta menzilde otonom kabiliyeti ile oyun değiştirici bir rol üstlenecek. Azami 185 km menzile sahip olacak olan füze, KAAN savaş uçağının dahili istasyonundan atılabilecek. Modern harp sahasının ihtiyaçlarına uygun geliştirilen SOM-M, veri bağı ile atış sonrası kontrol edilebilme kabiliyeti ile personele esneklik kazandırmakta.
Tamamen millî ve yerli teknolojilerle geliştirilen SOM-M, kısmi delici harp başlığı, yer yüzü referanslı navigasyon sistemi (YRN), kızılötesi görüntülemeli arayıcı başlık (KÖG) ve otomatik hedef algılama (OHA) kabiliyetleri ile de ön plana çıkmakta.
SOM-J’de testler sürüyor
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen SOM-J seyir füzesi, geçtiğimiz Mart ayında su üstü bir platforma karşı yapılan ilk test atışında hedefi başarıyla vurmuştu. Türk Hava Kuvvetleri’nin 401. Test Filo Komutanlığı’na bağlı F-16 savaş uçağından yapılan atışta SOM-J seyir füzesi su üstünde bulunan hedefi yüksek hassasiyetle vurmayı başararak adından söz ettirmişti.
Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine girecek KAAN, ANKA III ve Bayraktar KIZILELMA gibi insanlı-insansız uçakların dahili silah istasyonlarına uyumlu şekilde geliştirilen SOM-J, modern harp ortamında Türk Silahlı Kuvvetleri için etkin bir kuvvet çarpanı olacak ve uzun menzilden yüksek değerli hedeflerin etkisiz hale getirilmesini sağlayacak.

İlgili Olarak
TÜBİTAK SAGE, hipersonik füzeler için çalışmalarına devam ediyor

Defence Turk Editör. İstinye Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Savunma sanayii meraklısı