TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, artık odağın P1, P2 ve P3 prototiplerinin üretiminde olduğunu açıkladı.
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, Aviation Week’e özel açıklamalarda bulundu. KAAN’ın yeni prototipinin üretildiğini belirten Demiroğlu, artık odağın P1, P2 ve P3 prototiplerinin üretiminde olduğunu açıkladı
Bu bağlamda Demiroğlu, “Operasyonel hale geldiğinde bu uçaklar yoğun bir şekilde kullanılacak ve yeni prototipler mümkün olduğunca sık, mümkün olduğunca uzun ve mümkün olduğunca yüksekte uçacak.” ifadelerini kullanmakta. Geçtiğimiz süreçte uçan prototipin P0 olarak adlandırıldığını belirtmekte fayda var. Keza Aviaton Week’e göre söz konusu uçak şu anda montaj sürecinin kanıtlanmış olması nedeniyle büyük ölçüde yer testlerinde kullanılıyor ancak P0’ın tekrar uçacağı da aktarılmakta.

Demiroğlu, üretilecek prototiplerin P0’ın yapısına çok benzeyeceğini ifade etmekte. Bu bağlamda en dikkat çekici dış değişikliğin süpersonik uçuş için daha optimize edilmiş bir hava girişi olacağı aktarılmakta. Keza röportajda Demiroğlu, ağırlık optimizasyonu ve görev sistemlerinin kurulumu da dahil olmak üzere değişikliklerin çoğunun “derinin altında” olacağını ifade ediyor. İkinci prototip grubu olan P4, P5 ve P6 ise ilk üçlüden daha gelişmiş ve daha yetenekli olacak.
Sensörler için test-bed uçağı
KAAN’ın farklı alt sistemlerinin ve sensörlerinin testleri için Demiroğlu’nun Uçuş Test Laboratuvarı olarak adlandırdığı bir Bombardier Global 6000 iş jeti bulunuyor. Aviation Week’e göre bu uçak 2025 yılının başından beri faaliyette ve KAAN’ın ASELSAN tarafından geliştirilen AESA radarının testlerinde kullanılıyor. Bu bağlamda Demiroğlu, Uçuş Test Laboratuvarı’nın şirkete radar ve elektronik harp sistemlerini iletişim sistemleriyle etkileşimlerini anlamak için eş zamanlı olarak test etme imkanı sağladığını belirtiyor.
Demiroğlu’nun belirttiğine göre Uçuş Test Laboratuvarı çalışmaları kapsamında TUSAŞ ayrıca insanlı-insansız ekip çalışması yetenekleri üzerinde de çalışıyor. KAAN’ın geliştirilmekte olan ANKA-III ve KIZILELMA gibi insansız sistemlerle iş birliği içinde çalışması da bekleniyor. Bu kapsamda konuşan Demiroğlu, “KAAN’ı ön cepheye sürmek istemiyoruz. Gerekli olduğunda orada olacak ancak yanında ANKA-III ve KIZILELMA olacak.”
Yerli motor çalışmaları
Demiroğlu, KAAN için üretilecek yerli motorun ön tasarım incelemesinin bu yılın sonunda tamamlanabileceğini belirtmekte. Bu kapsamda TUSAŞ, 2029’a kadar yerli motorla uçan bir prototip üretmeyi hedefliyor. İlk uçuş denemelerinin bir tarafında F110, diğer tarafında yerli motor bulunan bir KAAN’da yapılabileceği düşünülüyor.
Bu kapsamda amaç temelde F110 ile aynı sınıfta olabilecek ancak daha yüksek itki seviyelerine ulaşabilecek bir motor üretmek. Keza TRMotor, KAAN için bir yardımcı güç ünitesi geliştirdi ve TEI, motorun tasarımına öncülük ediyor.
KAAN’ın üretim süreci ile ilgili bazı ülkelerden ortaklık talepleri gelmeye devam ediyor. Bu bağlamda Demiroğlu, diğer ülkelerle de “ileri düzeyde görüşmelerin” sürdüğünü ancak bu ülkelerin başka öncelikleri veya mali zorluklarla karşı karşıya olduğunu söylüyor. Ancak Demiroğlu TUSAŞ’ın farklı seviyelerde katılıma açık olduğunu da belirtiyor.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı