Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaç duyduğu Orta Sınıf İnsansız Kara Aracının (O-İKA) geliştirilmesi için proje başlatıldı.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Orta Sınıf İnsansız Kara Araçları (O-İKA) Geliştirilmesi Projesi Bilgi İstek Dökümanı (BİD) duyurusu yayımladı. SSB tarafından yayımlanan duyuruda, BİD kapsamında “Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen; keşif, gözetleme yapabilen, üzerinde bulunan hafif silah ile ateş etme yeteneği olan, ağırlığı 500 kg’ı geçmeyen, uzaktan komuta edilebilen insansız kara aracı geliştirilmesi”ne yer verildi.
BİD’i almaya istekli kurum veya firma öncelikli olarak talebini en geç 23 Kasım 2018 tarihi saat 16.00’a kadar resmi yazı ile Savunma Sanayii Başkanlığı’na (SSB) iletebilecek.
BİD duyurusuna ulaşmak için tıklayın.
Türkiye’de geliştirilmiş halihazırda 2 ton ağırlığa sahip 8×4 Tarantula İKA ve 1.100 kg ağırlığındaki UKAP (Uzaktan Kumandalı Atış Platformu) bulunuyor.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), tarafından, 22 Şubat 2018’de sosyal medya aracılığı ile 20’den fazla İnsansız Kara Aracının, TSK’ya teslim edileceği ve Zeytin Dalı Harekâtı’nda kullanılacağı duyurulmuştu.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise, 3 Ağustos’da Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Başkanlık Vizyonuyla 100 Gün. Hafif, Orta ve ağır olmak üzere üç farklı sınıfta insansız kara aracı projesi başlatacağız” demişti.
20+ İnsansız Kara Aracımız yakında TSK’ya teslim edilip, Zeytin Dalı Harekatı’nda kullanılacak. pic.twitter.com/Ha1FEdKNOC
— SSB (@SavunmaSanayii) February 22, 2018
KATMERCİLER’in UKAP’ı
Her tür zorlu koşulu içeren saha testlerine tabi tutulan UKAP’ın hareket performansı ve atış kabiliyeti, kara kuvvetleri, emniyet, jandarmanın yorum, öneri ve görüşleriyle geliştirildi. ASELSAN’ın SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi entegre edilen UKAP hareketli atış testlerinden başarıyla geçti. UKAP’ın faydalı yüklerinde iş birliği yapan ASELSAN ve KATMERCİLER, SARP UKSS’nin ardından ASELSAN ürünü Tepegöz Kablosuz Çok Rotorlu Gözetleme Sistemi ile UKAP’ın yeteneklerini birleştirmek için de çalışıyor. 100 metre yüksekliğe kadar çıkarak görev yapabilen Tepegöz sayesinde UKAP, sıcak bölgelerde insan hayatını riske atmadan keşif-gözetleme yapılabilecek.
Tahrik sistemi elektrikli veya hibrit olabilen UKAP, modüler bir platform olarak öne çıkıyor. Farklı ihtiyaçlara göre konfigüre edilebilen araç, ilk başta bir atış platformu olarak tasarlandı. Bununla birlikte UKAP; elektro-optik sistemlerle donatılarak keşif gözlem aracı; gerekli donanım ile mayın temizleme aracı veya üzerine zırhlı bir kabin eklenerek yaralı kurtarma aracı olarak da konfigüre edilebiliyor. Yaklaşık 1.100 kg ağırlığındaki UKAP, 2.000 kg ilave yük taşıma kapasitesine sahip.
8×4 Tarantula
Türkiye’de üretilen bir diğer İKA 8×4 Tarantula ise TEAS ve Aselsan firmaları tarafından birlikte geliştirildi. 2 ton ağırlığındaki Tarantula 800kg yük taşıyabiliyor. SSB, 8X4 Tarantula İKA’nın görüntülerini 5 Nisan 2018 tarihinde sosyal medya hesabından “Tarantula İKA ilerleyen tarihlerde güvenlik güçlerimizin hizmetine hazır olacak” şeklinde paylaşmıştı.
TEAS ve Aselsan firmalarının birlikte geliştirdiği, Sarp silah kulesi entegre edilmiş 8X4 "Tarantula" İKA ilerleyen tarihlerde güvenlik güçlerimizin hizmetine hazır olacak. Tarantula, iki ton ağırlığa sahip ve 800 kg yük taşıyabiliyor. pic.twitter.com/TBJEydLpn8
— SSB (@SavunmaSanayii) April 5, 2018
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) destekleriyle ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 4. Kara Sistemleri Semineri’nde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Ulaştırma Binbaşı Ergün ATMACA’nın gerçekleştirdiği “İnsansız Kara Araçları Sistemleri” sunumu.
Defence Turk Kurucu Ortağı, makine mühendisliği öğrencisi, savunma ve ulusal güvenlik konularıyla yakından ilgileniyor. Amatör olarak video editlemeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyor.