Azerbaycan, 19 Eylül 2023 tarihinde başlatmış olduğu anti-terör operasyonları kapsamında Karabağ’daki işgalci Ermeni güçlerine bir dizi harekat gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen saldırıda Ermenistan’a ait bazı radar istasyonları, topçu sistemleri, baz istasyonları, hava savunma sistemleri ve mühimmat depoları imha edildi. 20 Eylül 2023 tarihinde ise Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından medya temsilcilerine yönelik düzenlenen brifingde Karabağ ekonomik bölgesinde yürütülen yerel terörle mücadele operasyonlarına devam edildiği açıklandı.
Basın Servisi Başkanı Albay Anar Eyvazov, Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyonlar sırasında havan mermileriyle dolu 6 adet “Ural” askeri aracın ve 4 adet havan topunun Azerbaycan Birlikleri tarafından savaş ganimeti olarak alındığını aktardı. Albay Anar Eyvazov, “Ermeni Silahlı Kuvvetleri oluşumlarını silahsızlandırmaya ve teslim olmaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Ordusu’nun gerçekleştirdiği anti-terör operasyonu neticesinde 20 Eylül 2023 tarihinde Karabağ’da bulunan işgalci Ermeni ayrılıkçılar, Azerbaycan Ordusu karşısında daha fazla dayanamayarak silah bırakmaya karar verdi. Bu kapsamda Ermeni ve Azerbaycanlı yetkililer, Dağlık Karabağ bölgesindeki iki gün süren çatışmaları sona erdirmek amacıyla Çarşamba günü Azerbaycan ile ateşkes anlaşmasına varıldığını açıkladı.
France 24 tarafından yapılan habere göre bölgedeki Rus barışı koruma birlikleriyle yapılan görüşmeler sonucunda varılan anlaşma, Ermeni birliklerinin ve teçhizatının Dağlık Karabağ’dan çekilmesinin yanı sıra yerel savunma güçlerinin silahsızlandırılmasını da öngörüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşme gerçekleştiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ’daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması halinde terörle mücadele tedbirlerinin durdurulacağını bildirmişti.
Uluslararası İlişkiler Öğrencisi. Uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı