KF-21 prototipi havadan yakıt ikmali testini başarıyla gerçekleştirdi.
Güney Kore ve Endonezya ortaklığı ile Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (ROKAF) ve Endonezya Hava Kuvvetleri (TNI-AU) envanterleri için geliştirilen çok yönlü savaş uçağı KF-21 Boramae, havadan yakıt ikmali testini başarıyla gerçekleştirdi.
Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA) tarafından yapılan açıklamaya göre göre KF-21 Boramae, Seul’ün 296 kilometre güneydoğusundaki Sacheon’daki bir hava üssünden havalandıktan sonra Güney Kore Hava Kuvvetleri’nin A330 Çok Amaçlı Tanker Taşıma (MRTT) uçağı, güney kıyısındaki sular üzerinde KF-21 prototipine yakıt ikmali yaptı. Test sırasında tankerin yakıtı aktarmak için KF-21 prototip No. 5’e bağlandığını belirten DAPA, tek bir yakıt ikmali seansının uçağın operasyonel menzilini en az yüzde 50 artırmasının beklendiğini belirtti.

DAPA tarafından yapılan açıklamada “Havadan yakıt ikmali, modern savaş uçakları için önemli bir yetenektir. Uzun menzilli görevlerde olduğu gibi Hava Kuvvetlerinin savaş yeteneklerini en üst düzeye çıkarmak için KF-21’in operasyonel menzilini ve süresini genişletebilir.” ifadeleri kullanıldı. KF-21’in havada yakıt ikmali yeteneklerini çeşitli uçuş irtifaları ve hızlarında test etmeye devam etmeyi planladığı belirtildi.
KF-21 Boramae
Güney Kore, Hava Kuvvetlerinin yaşlanan F-4 ve F-5 jet filosunun yerini alacak süpersonik bir savaş uçağı geliştirmek amacıyla 2015 yılında Endonezya ile ortaklaşa KF-21 geliştirme projesini başlattı. KF-21, AESA radar da dahil olmak üzere gelişmiş aviyoniklere ve hassas silahlara sahip olacak şekilde geliştirilen bir platform. Güney Kore Hava Kuvvetleri’nin 2032 yılına kadar toplamda yaklaşık 120 adet KF-21 Boramae savaş uçağını envanterine katması ön görülüyor. Toplamda altı prototip üretildi ve ilk üretim modelinin 2026 yılının ikinci yarısında Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor.
Üretici firma olan Korea Aerospace Industries (KAI), KF-21 projesindeki isterleri karşılamak için daha önce FA-50 hafif taarruz uçağı projesinde birlikte çalıştığı Amerikan firması Lockheed Martin’den teknolojik destek talebinde bulunmuştu. Platformun geliştirme programının 8,8 trilyon wona mal olması ve bu maliyetin %60’ının DAPA, %20’sinin KAI, %20’sinin Endonezya tarafından karşılanması planlanmıştı. Fakat Endonezya 2017’den bu yana üzerine düşen %20’lik program geliştirme ödemelerinde geride kaldı.
İlgili Olarak