KF-X için geliştirilen dahili elektronik harp sisteminin, bir dizi deneme ve değerlendirmenin ardından seri üretime girmesi bekleniyor.
Güney Koreli savunma şirketi LIG Nex1, Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri için geliştirilmekte olan Korean Fighter eXperimental (KF-X) savaş uçağına entegre edilecek bir elektronik harp (EW) öz savunma sistemi geliştirdi. Şirket yetkilileri, Güney Gyeongsang Eyaleti, Sacheon’daki KAI merkezinde şu anda monte edilmekte olan KF-X prototiplerini donatmak için 2020’nin ikinci yarısında uçak üreticisi Korea Aerospace Industries’e (KAI) sistemin bir prototipinin teslim edildiğini söyledi. İlk prototipin resmi olarak Nisan 2021’de piyasaya sürülmesi bekleniyor.
KAI, bu yıl ikinci ve üçüncü KF-X prototiplerinin yapımını tamamlamayı planlıyor. Kalan üç uçağın montajının ise 2022’nin ilk yarısına kadar bitmesi hedefleniyor. Dördüncü ve altıncı prototiplerin tandem koltuk varyantları olması bekleniyor. Yetkililer, Ekim 2016 sonunda imzalanan 101 milyon dolarlık sözleşme kapsamında geliştirilen dahili elektronik harp paketinin bir dizi deneme ve değerlendirmenin ardından seri üretime girmesinin beklendiğini söyledi.
LIG Nex1, web sitesinde basitçe “KFX elektronik harp takımı” olarak adlandırdığı sistemi, düşman radarlarından ve / veya gelen füzelerden gelen sinyalleri tespit etmek, analiz etmek ve bozmak için tasarlanmış bir “elektronik harp öz savunma sistemi” olarak tanımladı. Takım ayrıca işaret flare dahil olmak üzere KF-X üzerindeki karşı önlemler ve tuzaklarla entegre edilecek.
KF-X Çok Maksatlı Savaş Uçağı Projesi
KF-X, 5. nesil bir savaş uçağının unsurlarını birleştiren yeni nesil bir savaş uçağıdır. Başlarda ilk uçakların beşinci nesil olarak üretilmesi hedeflense de seri üretim hattından çıkacak ilk uçakların 4.5 nesil olması planlanıyor. Yapılacak çalışmalardan sonra uçakların 5. nesil olarak güncellenmesi bekleniyor.
KAI, KF-X’in Hava Kuvvetleri’ndeki mevcut savaş uçaklarının yerini alacak ve gelecekteki muharebe sahası harekât konseptini karşılayabilecek en önemli millî projelerden biri olduğunu söylüyor. KF-X’in 2025 yılına kadar hizmete girmesi planlanmaktadır. KF-X projesi, ‘evrimsel gelişim kavramı’ uygulanarak iki aşamaya ayrılmıştır. Hedef, 2026 yılına kadar ulaşılacak ilk aşamada havadan havaya kabiliyetleri; 2028 yılına kadar tamamlanması hedeflenen ikinci aşamada havadan satha kabiliyetleri güvence altına almaktır.
