Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) Ortak Barış Gücü’nde görevli birlikler, Kazakistan Cumhuriyeti’nden ayrılıyor
Kazakistan resmi kaynakları KGAÖ Barış Gücü unsurlarının ülkeden ayrılmaya başladığını bildirdi. Kazakistan Cumhurbaşkanı TOKAYEV yaptığı açıklamada, KGÖA barışı koruma birliğinin 13 Ocak’ta çekilmeye başlayacağını açıklamıştı. Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kazakistan’da çok kritik dönemde ülkemizde koruma görevi yapan Kolektif Güvenlik Anlaşmalar Örgütü’nün Ortak Barış Gücü 13 Ocak itibarıyla ülkelerine dönmeye başladı.” denildi. 14 Ocak 2022 tarihinde ise Belarus barış gücü ile birlikte 10 uçak Kazakistan’dan ayrıldı. Büyükelçi Saparbekoğlu diğer ülkelerin barış gücü unsurları hakkında ise, “Ermenistan ve Tacikistan’ın barışı koruma birlikleri, Rusya Federasyonu Havacılık ve Uzay Kuvvetleri’nin askeri havacılık havacılık uçakları tarafından daimi konuşlanma noktalarına da teslim edilecek. Birimler, şimdiden ekipman ve personel yüklemeye başladı. Onlar Cetigen ve Almatı havaalanlarından havalanacaklar.” ifadelerinde bulundu.
Kazakistan’a Rus Barış Gücü Konuşlanması
Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, 7 Ocak 2022 günü akşam saatlerinde, dokuz adet Il-76 tipi askeri nakliye uçağının askerler ile birlikte Kazakistan Cumhuriyeti’ndeki Almatı havaalanına indiğini bildirdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, mevcut durumun açıklığa kavuşturulması amacıyla, Rus barışı gücüne bağlı birimlerin kendilerine verilen görevleri yerine getirmeye başladığı belirtildi. Toplamda 70’ten fazla Il-76 ve beş An-124 askeri nakliye uçağından oluşan hava grubunun, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) barış güçlerinde görevli Rus birlikleri aralıksız olarak Kazakistan’a sevk ettiği bildirildi.
2022’nin ilk günlerinde başlayan protestolar, daha sonra kitlesel ayaklanmalara ve devlet dairelerine saldırılara varana kadar şiddetini artırdı. Söz konusu olaylar sırasında ölümler de dahil olmak üzere binlerce can kaybının olduğu belirtildi. Bunun üzerine, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in eski Sovyet cumhuriyetlerinin askeri bir ittifakı olan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden (CTSO) yardım istediği bildirildi.
TASS haber ajansı, Kazakistan’a ulaşan ilk barış gücü birliklerinin göreve başladığını bildirdi. Aktarılan bilgiye göre, Kazakistan Hükûmeti, 7 Ocak 2022 sabahına kadar ülkedeki kontrolün genel olarak ele alındığını, ancak durumun Almatı’da zor olduğunu söyledi.
Ayrıca, CSTO barış gücü askerlerinin, Kazakistan kuvvetlerinin isyancılara karşı yürüttüğü operasyonlarda yer almayacağı ifade edildi. Rusya Savuma Bakanlığı tarafından yapılan konuyla ilgili açıklamada, Kazakistan ile CSTO arasındaki anlaşma kapsamının bahsedilen şekilde olduğunu söyledi. Barış gücü askerlerinin yalnızca havaalanları gibi önemli altyapı tesislerini koruyacağı belirtildi.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.