Türkiye, Doğu Akdeniz’de görev yapan savaş gemilerinin lojistik ihtiyaçlarının daha rahat sağlanması amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ‘lojistik liman’ konusunda çalışma başlattı.
KKTC yönetiminin de ‘deniz limanı’ konusuna destek verdiği belirtildi. Ankara’nın da Gazimağusa veya İskele’de bir deniz limanı kurulması konusunda gerekli çalışmaların yapılması talimatını verdiği bildirildi.
DHA’ya konuyla ilgili konuşan üst düzey bir yetkili, “Doğu Akdeniz’de hak ve menfaatlerimizi korumak adına bölgede bulunan savaş gemilerimizin çalışmalarının aksamaması için KKTC’de ‘ikmal limanı’ konusunda bir çalışma var” dedi. KKTC Başbakanı Ersin Tatar da Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuktan aldığı güç ile hareket ettiğini kaydetti. “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sadece denizde değil havada da etkin olması önemlidir. Bu Kıbrıslı Türklerin hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla önemlidir” diyen Tatar şöyle devam etti:
“Doğu Akdeniz’de en uzun sahili olan ülkedir Türkiye. Türkiye, Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin bölgedeki haklarını korumak için adımlar atmaktadır. Türkiye ile KKTC birlikte hareket etmektedir. Doğu Akdeniz’deki politikalarımız örtüşmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri ile KKTC askeri güçleri de birlikte çalışmalar yapmaktadır. Yapılan tatbikatlar bunun önemli mesajlarıdır. Kimse çıkıp da bir şey diyemez, garantör ülkemiz Türkiye’nin attığı adımlara.”
Doğu Akdeniz’in güvenliği için adada deniz ve hava üssü kurulmasına ilişkin çalışmalar sürüyor. Hava üssü konusunda Geçitkale’nin yeniden açılması planlanırken, deniz üssü içinse yer tespiti neredeyse tamamlandı.Hafta içinde gerçekleştirilen Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Davet Tatbikatı-2019’da objektiflere çarpıcı kareler yansımıştı.Türkiye, Suriye’deki savaşı bahane ederek tüm ülkelerin askeri varlığını arttırdığı ve başta Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) olmak üzere oldu-bitti girişimlerine sahne olan Doğu Akdeniz’de egemenlik haklarını kısıtlayacak girişimlere karşı planlamalarını yapıyor. Bu doğrultuda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Dışişleri Bakanlığı’na sunulan, KKTC’ye deniz üssü kurulması önerisi üzerinde çalışılıyor.
“EGEMEN ÜS” ÖNERİSİ
Öneride KKTC’nin egemenlik haklarının muhafazasında güvence olması, KKTC ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatlerinin korunması, deniz enerji sahalarındaki işgalleri önleyecek tedbirlerin alınması üzerinde duruluyor. Müzakerelerde KKTC ve Türkiye’nin elinin güçlenmesi için KKTC’de uygun bir mevkide deniz üssü kurulması gerektiği vurgulanırken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, üssün İngilizlerin GKRY’deki gibi “egemen üs” olarak tesis edilmesini öneriyor.
Doğu Akdeniz’deki son gelişmelerin ardından Türkiye, bu öneriler üzerinden çalışma başlattı. Ankara’dan bir askeri heyet adaya gönderildi. Fatih sondaj gemisi ve Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisini koruyan Türk donanması bölgede varlık gösterirken, donanmanın lojistik imkan ve kabiliyetlerini arttırmak üzere ‘liman kolaylığı’ sağlayacak tesislerin yapılması planlanıyor. Bu kapsamda yer tespiti de neredeyse tamamlanmış durumda.
Gerilim Hatları Yer Altına Alınmalı
Adaya gönderilen askeri heyetin çalıştığı konulardan biri de hava üssünün kurulması. Burada da Geçitkale’de kullanılamaz durumdaki hava meydanı öne çıkıyor. Geçitkale hava meydanı, bölgede güvenliği tesis eden Türk askerinin ihtiyaçları doğrultusunda aktif edilmeye çalışılıyor. Daha önce Türk yıldızları ve diğer askeri uçakların Kıbrıs’a inişlerinde kullandıkları Geçitkale Meydanı, halen engel nedeniyle kapalı durumda. Geçitkale’nin planlanabilmesi için uçuşlarda tehlike arz eden yüksek gerilim hattı ve elektrik tellerinin yer altına alınması gerekiyor.
Kaynak: Star, haberalkibrisli
Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.