BAE merkezli savunma şirketi Calidus tarafından geliştirilen Wahash 8×8 zırhlı muharebe aracı, KORKUT hava savunma sistemi entegre edilmiş şekilde sergilendi.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de gerçekleştirilen IDEX 2025 Fuarı’nda, BAE merkezli Calidus tarafından geliştirilen Wahash 8×8 zırhlı muharebe aracı, ASELSAN tarafından geliştirilen KORKUT hava savunma sistemi entegre edilmiş şekilde sergilendi. KORKUT, Wahash ZMA’dan önce 2023 yılında da OTOKAR tarafından geliştirilen ARMA 8×8 zırhlı aracı üzerine entegre edilmişti.
17-21 Şubat 2025 tarihleri arasında düzenlenmekte olan IDEX 2025’in 2. gününde ASELSAN ile Calidus arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Söz konusu iş birliği anlaşmasını duyuran Savunma Sanayii Başkanlığı, resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Savunma sanayiimiz, IDEX 2025 kapsamında güçlü iş birliklerine imza atmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün şahitliğinde, ASELSAN ile Calidus, BASE ile Calidus arasında iş birliği anlaşmaları, Alp Havacılık ile AMMROC arasında ise Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandığınu duyuran SSB, yapılan paylaşımda bahse konu iş birlikleri için şu ifadelere yer verdi:
“Bu anlaşmalar, savunma ve havacılık sanayiinde teknoloji paylaşımını artırmayı, üretim kabiliyetlerini güçlendirmeyi ve ortak projeler geliştirmeyi hedefliyor. Türkiye’nin savunma ekosisteminde küresel iş birliklerini genişletmesi, milli teknolojilerimizin uluslararası arenada daha da güçlenmesine katkı sağlıyor.”
Wahash zırhlı muharebe aracı
Çok yönlü tasarımıyla ön plana çıkan Wahash zırhlı muharebe aracı, görev gereksinimlerine göre modüler mimarisi sayesinde zırhlı personel taşıyıcı olarak da yapılandırılabilmektedir. Ayrıca araç, genel dijital mimarisi sayesinde C4ISR (Komuta, Kontrol, İletişim, Bilgisayar, İstihbarat, Gözetleme ve Keşif) sistemleriyle entegrasyona uyumludur.
Öte yandan araç, BM-3 muharebe modülü, uzaktan kumandalı silah istasyonları veya IDEX 2025’te sunulduğu gibi KORKUT sistemi de dahil olmak üzere farklı silah konfigürasyonları ile donatılabilmektedir. Calidus’un Güney Afrikalı ADG Mobility ile iş birliği içinde geliştirdiği Wahash ZMA, Suudi Arabistan’da düzenlenen World Defense Show 2024’te de oldukça ilgi görmüştü.

İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.