Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov; Türkiye ile yapılan S-400 hava savunma sistemi anlaşmasının, alıcı ülkeye kısmi teknoloji transferi öngördüğünü söyledi.
Basın toplantısında Türkiye’ye Rusya yapımı S-400 savunma sistemi sevkiyatının şartlarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Sözleşme, (Türkiye’ye) üretim konusunda kısmı teknoloji transferi yapılmasını içeriyor,” dedi.
Peskov, bununla birlikte transferin kısmi olacağına bir defa daha vurgu yaptı.
Teknoloji transferinin, daha önce ABD ile yapılan Patriot görüşmelerinde de Ankara’nın en önemli şartlarından biri olduğu biliniyordu. Söz konusu Rus savunma sisteminin Türkiye’ye sevkiyatının gelecek ay başlaması planlanıyor.
S-400 Teslimatları Temmuz’da Başlıyor
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımına ilişkin, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği takvim çerçevesinde teslimat olacak.” demişti.
Demir, teslimatın hemen, bir günde olmasının mümkün olmadığını vurgulamış, “Malum sistem oldukça komplike ve kalabalık. Süreç hemen, 2-3 günde bitecek bir süreç değil. Başladığında göreceksiniz. Günlerce sürecek bir teslimat olacak. Lojistik, eğitim, aranjmanlar, ulaşım kaynaklarının bulunması gibi konular üzerinde aktif olarak devam eden bir süreç var.” diye konuşmuştu.
S-400 Hava savunma füze sisteminin teknik özellikleri için tıklayınız.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.