Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından açıklanan Türk Savunma Sanayii 2022 Hedefleri’ne göre Kuantum Radar teknolojilerine yönelik Ar-Ge projesi 2022 yılında başlayacak.
İTÜ SAVTEK tarafından gerçekleştirilen Savunma Teknolojileri Günleri 2021 etkinliğinde konuşan SSB Elektronik Harp ve Radar Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Akyol, Türkiye’nin radar sistemleriyle ilgili yol haritası konusunda:
“Radarlar ile ilgili gelecek vizyonu anlatmak, paylaşmak gerekirse en önemli bileşenleri olan GaN çekirdekte kullanılan bileşenlerin yerli olarak üretimi üzerinde çalıştığımız bir konu.” demişti. Ayrıca “Çoklu Sensör Füzyonu, bu radarların multistatik kullanımı önemli bir konsept. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Bilişsel radarlar ve nihayetinde kuantum radarlar Türkiye’nin halen üzerinde çalıştığı ve önümüzdeki dönem geliştireceği sistemler olarak nitelendirilebilir.” açıklamalarında bulunmuştu.
Halen geliştirme aşamasında olan kuantum radar teknolojisi üzerinde ABD, Çin ve Avustralya‘nın çalıştığı bilinmektedir. Geleneksel radarlardan önemli derecede farklı prensiplere sahip kuantum radarlarda geleneksel mikrodalgaları kullanmak yerine, sinyal ve boş fotonlar olarak adlandırılan iki foton grubunu birbirine dolaştırmaktadır. Sinyal fotonlar ilgilenilen nesneye doğru gönderilirken, boşta fotonlar parazit ve parazit olmadan göreceli olarak izole edilir.
Sinyal fotonları geri yansıtıldığında, sinyal ve atıl fotonlar arasındaki gerçek dolaşma kaybolur, ancak az miktarda korelasyon hayatta kalır ve hedef nesnenin varlığını veya yokluğunu açıklayan bir imza veya desen oluşturur. Bu sayede gürültülü termal ortamlar, karıştırma ortamları ve düşük görünürlük teknolojisine sahip unsurlara karşı geleneksel radarlara göre daha sağlıklı tespit-takip icra edilebilir.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.